Actualitate Agricultura acum

Legumicultorii din Buzău au dat tomatele pe castraveți! Județul deține locul 5 pe țară, după suprafața cultivată

Tablou nou în legumicultura buzoiană. Dacă până anul acesta, roșia era leguma cea mai cultivată de buzoieni, acum solariile sunt încărcate de castraveți. Schimbarea  fost determinată de înlocuirea programului ”Tomata” cu schema prin care ajutorul de minimis este acordat unei game mai largi de legume, respectiv ardei, castraveți și vinete. Totuși, cei mai mari legumicultori din Buzău sunt de părere că vechiul program prin care se acordau subvenții pentru cultivarea tomatelor în spații protejate era mult mai avantajos decât cel derulat în prezent.

Tone de legume sunt produse și în această vară la Buzău, astfel că județul nostru se află în top 10 cei mai mari producători din țară. Concret, vorbim de sute de cultivatori care dețin sere și solarii pe o suprafață de zeci de hectare. Situația exactă a fost anunțată de reprezentații Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură potrivit cărora la Buzău au fost înregistrate nu mai puțin de 660 de cereri din partea legumicultorilor care s-au înscris în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate.

”La Buzău, s-au înregistrat 660 de cereri, pentru o suprafață de 87,11 hectare. Ca număr de cereri, Buzăul se situează pe locul 6 pe țară, iar ca suprafață pe locul 5”, a spus Aurelia Mitrea, director adjunct APIA Buzău.

Schema culturilor reprezintă însă o surpriză pentru Buzău. Dacă până acum, ca mai mare producție era cea de roșii, după înlocuirea programului ”Tomata” cu schema de ajutor de minimis prin care sunt oferite subvenții și pentru ardei, castraveți și vinete, legumicultorii au ales să cultive pe suprafețe mai mari castraveți.

”Dintre cele 660 de cereri primite, 510 sunt pentru castraveți, 80 pentru tomate, 51 pentru ardei și 19 pentru vinete. Cele mai multe cereri au fost înregistrate la Centrul Local Mihăilești, ceea ce înseamnă că de acolo, din Glodeanu Siliștea, Mihăilești, sunt și cei mai mulți cultivatori”, a explicat Mitrea.

Cu toate acestea, cei mai mari legumicultori din Buzău spun că să produci castraveți în noiembrie, când trebuie valorificată producția pentru a putea primi banii de la stat, va fi foarte dificil.

”Castravetele e pretențios la frig și mai ales la lipsa luminii, nu știu cât îl poate duce până în decembrie. E destul de dificil pentru că de la 1 noiembrie castravetele nu mai produce. Se scurtează ziua. Eu am pus pe ardei, de exemplu. Roșia nu o mai putem ține în perioada respectivă pentru că nu se mai coace. Nu are lumină naturală suficientă”, a spus Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca.

În plus, Tatu consideră că programul ”Tomata” era mult mai avantajos pentru cultivatorii de legume în spații protejate.

”Nu mi se pare o soluție bună pentru legumicultori. Cel mai indicat era ca acest program să fie derulat primăvara. E foarte greu să produci legume în perioada noiembrie-decembrie, în condițiile de la noi din țara. Nu mai este lumină naturală și nu este rentabil să încălzim solariile”, a spus Tatu.

Mircea Tatu

După etapa de primire a cererilor, urmează controalele în teren efectuate de inspectorii de la APIA, în vederea stabilirii eligibilității cererilor depuse.

Valorificarea producției se va efectua în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv.

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis /cultură /1.000 mp /beneficiar este de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei.