Actualitate

Criză de profesori la disciplinele de examen! Tinerii evită locurile de muncă din învățământ din cauza veniturilor prea mici

Inspectoratul Școlar Județean a făcut publică oferta posturilor ce urmează să fie scoase la concurs în luna iulie, iar o scurtă analiză a acestora arată că Buzău se confruntă cu un deficit de profesori la materii esențiale. Este vorba despre discipline la care elevii de gimnaziu dar și o parte din cei de liceu susțin examen. Mai grav este că, este o criză care persistă de ani de zile și care, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, cu greu se găsesc soluții astfel încât elevii să aibă profesori la catedră.

Au început înscrierile pentru examenul de titularizare, iar oferta de anul acesta este una extrem de variată. Buzăul are disponibile atât posturi întregi dar și cu normă redusă.

”Avem un număr de 81 de posturi întregi și un număr de 824 de fracțiuni de post.  Cele mai multe posturi sunt pentru învățământul primar, respectiv 13 , urmate de cele din învățământul preșcolar, respectiv 6 posturi”, a spus Daniela Palcău, inspector școlar general adjunct din cadrul IȘJ Buzău.

O analiză pe discipline arată că sunt materii pentru care nu se găsesc profesori, iar cele mai mari probleme sunt la disciplinele matematică și cele din domeniul artistic. Potrivit Danielei Palcău, este o situație care persistă de ani buni și care arată că în mediul rural este o criză a profesorilor de matematică și chiar fizică și chimie, în timp ce în mediul urban nu se găsesc dascăli de educație muzicală și educație plastică.

”Disciplinele deficitare în candidați de câțiva ani sunt cele din domeniul artistic, dar matematică și fizică. De exemplu, pentru anul acesta avem scoase spre ocupare 54 de posturi la educație muzicală și educație plastică și 39 de posturi pentru profesorii de instrumente.  În aceste domenii, absolvenții aleg alte domenii mai bine plătite pentru a se angaja, cum ar fi posturile din cadrul filarmonicilor. La matematică avem 7 posturi cu normă întreagă și alte 36 de fracțiuni de posturi. Vorbim, în general, de profesori din mediul rural care să predea elevilor de la gimnaziu”, a spus Daniela Palcău.

Vestea bună este că, cel puțin pentru restul posturilor, se anunță o concurență mare dat fiind faptul că în prima zi de inscriere aprape 150 de tineri deja și-au depsus dosarele. Examenul de titularizare va avea lor pe 21 iulie.