Actualitate

Criză în furnizarea gazelor, la doi pași de orașul Buzău. De ce s-a oprit robinetul

Criză în furnizarea gazelor naturale către consumatorii din comuna buzoiană Gălbinași. Pentru a doua oară într-o lună, locuitorii satelor Tăbărăști și Gălbinași au rămas fără acest serviciu, din cauză că sonda din care erau alimentați nu mai dispune de resurse. Cum consumul a crescut în ultima vreme, furnizorul nu a mai reușit să-l acopere.

Soluția este conectarea la o altă conductă de gaze, dar probleme de ordin birocratic au împiedicat acest lucru. Ieri, situația a fost mediată de reprezentanții Instituției Prefectului Județul Buzău.

”La Gălbinași, alimentarea cu gaze se face dintr-o sondă care s-a cam epuizat. Se poate face bypass-ul către conducta Trans Gaz, iar comuna Gălbinași să scape de această apăsare. Situația era blocată la faptul că cineva trebuia să cumpere niște active, de la cel care deținea sonda înainte. Având aceste active, Trans Gaz-ul era de acord să racordeze din conducta proprie.” a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

În final, soluția este ca distribuitorul actual să cumpere activele, iar dacă acesta nu va face achiziția, Primăria Gălbinași va putea să le cumpere, cu plata eșalonată a acestora.

„Situația părea blocată la determinarea tuturor ca acest cumpărător să fie distribuitorul de gaz. Asistând la discuții, mi-am dat seama că poate fi cumpărătorul Primăria  Gălbinași, ca să ieșim din problema asta. Am întrebat care e valoarea și dacă Primăria Gălbinași poate fi cumpărătorul acestor active și dacă în felul acesta s-ar debloca situația. Distribuitorul a primit ultimatum de 24 de ore să se pronunțe dacă va cumpăra sau nu acele active.”

O situație similară a existat și în iarna anului trecut la Gălbinași, iar sistarea alimentării în plin sezon rece a fost evitată în ultimul moment.