Actualitate SĂNĂTATE

Criză în sistemul de sănătate. Nu sunt bani pentru bolnavii de cancer

Situație îngrijorătoare la Buzău. Mai mulți pacienți diagnosticați cu cancer au rămas fără tratament. Este o situație îngrijorătoare care persistă de câteva zile, timp în care bolnavii internați la Spitalul Județean Buzău nu au putut primi tratamentul atât de important pentru sănătatea lor. Criza a apărut, spun oficialii Casei Județene de Asigurări de Sănătate, după ce de la Centru nu au fost alocate fondurile necesare achiziționării tratamentului pentru această categorie de pacienți, însă ar urma să fie remediată urgent.

Situația gravă înregistrată zilele acestea la Buzău a fost semnalată de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Într-o postare pe Facebook, parlamentarul de Buzău atrage atenția că din septembrie “bolnavii de cancer sunt îngrijiți pe datorie” iar în octombrie “au venit zero lei pentru acești pacienți.”

“SEMNAL DE ALARMĂ! ZERO bani pentru pacienții cu cancer din Buzău!!! NU mai sunt bani pentru pacienții cu cancer din județul Buzău! Din luna septembrie, pacienții oncologici din Buzău sunt îngrijiți pe datorie, în luna octombrie au venit ZERO lei la Casa Județeană Buzău pentru pacienții cu cancer pe contractul cost-volum. Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări au abandonat pacienții cu cancer din România!”

Situația a fost confirmată de reprezentanții CJAS Buzău. Radu Vîlculescu, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat pentru șansanews.ro că s-a ajuns în acest punct din cauza faptului că CNAS nu a trimis fondurile necesare în teritoriu.

“Este vorba despre bolnavii oncologici care necesită tratament cost-volum. E vorba de 3 pacienți internați la Spitalul Județean Buzău, pacienți cărora li s-a inițiat tratamentul, sunt în observație și vor primi tratamentul. Situația este de luni, 21.11.2022, s-au solicitat fonduri la CNAS și urmează să fie alocate fonduri cu această destinație în cursul acestei săptămâni. Fondurile cu această destinație n-au ajuns la timp. Solicitările au fost făcute din timp.”

La Spitalul Județean Buzău, criza afectează 3 pacienți.  În aceste zile, bolnavii nu au putut continua tratamentul. Au fost însă sub supravegherea medicilor și le-a fost monitorizată evoluția stării de sănătate.

“Începând cu luna octombrie, fondurile cost volum pentru tratamentul pacienților oncologici au fost insuficiente. Pentru lunile noiembrie-decembrie la acest moment nu sunt alocate fonduri, pacienții programați neputând continua sau începe tratamentul. Menționăm că în acest interval au fost temporizate procedurile pentru 3 pacienți. În acest interval de 3 zile în care pacienții nu au beneficiat de tratament, starea de sănătate nu le-a fost afectată”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.

Criza ar trebui să se încheie până la finele săptămânii, mai spun oficialii din sănătatea buzoiană.

“S-au purtat discuții cu reprezentanții CJAS Buzău care ne-au asigurat că cel târziu în data de 24 noiembrie vor fi alocate fondurile pentru achiziția tratamentelor. Avem informația că deja s-au făcut comenzi pentru tratament, în câteva zile pacienții urmând să primească tratamentul de care au nevoie”, mai spune Adriana Bunilă.