Actualitate

S-a lipsit pe capete! Ce se întâmplă cu Regulamentul de organizare a ședințelor CLM, după dezbaterea publică

Regulamentul privind organizarea ședințelor Consiliului Local Municipal a mai parcurs o etapă. Este vorba despre o dezbatere organizată la inițiativa Instituției Prefectului Județul Buzău, aceeași care, a criticat forma anterioară a regulamentului și a cerut modificarea pe motiv că încalcă legea. Regulamentul actual, prin care în prezent accesul presei în sala de ședințe este interzis iar numărul cetățenilor limitat la 5, a creat discuții ample în spațiul public. Totuși, la dezbaterea organizată de  Prefectura Buzău au participat doar patru persoane. Mai exact, doi reprezentanți ai presei locale, un consilier municipal și un cetățean.

În ciuda prezenței scăzute, la finalul discuțiilor care au durat mai bine de o oră, câteva idei s-au conturat clar.  Prima a fost aceea că nu pot fi impuse reguli care depășesc cadrul legislativ național, cu referire la motivația Primăriei de a limita accesul jurnaliștilor din rațiuni care au legătură cu evoluțiile epidemiologice.

Propunerile consilierului Irinel Cârstea au fost acceptate de cei prezenți argumentându-se că sunt prevederi din actualul regulament care îngrădesc dreptul de liber  acces la informațiile de interes public.

O altă regulă contestată este cea care le îngrădește consilierilor dreptul la amendamente în timpul ședințelor de Consiliu Local. Potrivit actualei forme, amendamentele pot fi propuse doar anterior ședințelor de plen.

După dezbaterea de astăzi, una dintre propuneri va fi ca jurnaliștii să aibă acces la ședințele Consiliului Local pe baza unei acreditări de presă, așa cum se procedează și în alte instituții publice.

Pe de altă parte, cei prezenți la dezbatere au fost de acord cu faptul că jurnaliștii trebuie să poarte la vedere legitimația de presă și să nu intervină în timpul ședinței Consiliului Local.  

Toate punctele stabilite în timpul dezbaterii de astăzi vor fi cuprinse într-un document ce va fi înaintat Primăriei Buzău. Dacă actualul regulament nu va fi modificat, Prefectura îl va contesta în instanță.

La întâlnirea de astăzi, au fost invitați și reprezentanții Primăriei Buzău, dar și restul consilierilor locali, însă aceștia au lipsit.