Duster-ul, mașina vedetă românească, va fi testat într-o nouă expediție în condiții dificile, programată să se desfășoare în luna ianuarie a anului viitor. Buzoianul Cosmin Crăciun, membru al Clubului Best Ride, pasionat al concursurilor de off-road, câștigător al multor curse de acest fel, va porni cu SUV-ul pe care l-a trecut printr-un serios upgrade, într-o călătorie de 10.000 de kilometri pe care și-a propus să o încheie în mai puțin de trei săptămâni. Toată aventura are un șir lung de provocări, iar Cosmin nu va fi singur, ci într-un convoi de patru mașini, toate conduse de români pasionați de caii putere. Nu va fi, totuși, prima oară când un Duster ajunge în Laponia, dar va fi primul astfel de SUV, condus de un român, ajuns pe tărâmul lui Moș Crăciun.
Există serioase șanse ca expediția de iarnă să fie una reușită, mai ales că o experiență similară a demonstrat că Duster-ul se comportă foarte bine la condițiile de călătorie de pe acest itinerariu. În vara acestui an, patru sportivi francezi, practicanți ai curselor cu caiacul, au ajuns în Padjelanta, cel mai mare parc național din Suedia, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO Laponia, tot cu un vehicul Dacia Duster. Declarația unuia dintre francezi dă mari speranțe de reușită pentru viitoarea expediție a buzoianului.
„Dusterul a fost vehiculul ideal pentru această expediție,” a declarat la finalul călătoriei Eric Deguil, cvadruplu campion mondial la caiac extrem.
Și în cazul expediției românești, participanții sunt tot patru. În afara buzoianului Cosmin Crăciun, vor mai participa pasionați de off-road din Făgăraș, Brașov și Satu Mare. Cei patru temerari se cunosc de la competițiile de profil, toți fiind pasionați ai sportului pe patru roți, dar și de la acțiuni umanitare pe care le desfășoară periodic. Este vorba despre donații strânse de cluburile de off-road care ajung la persoane nevoiașe, în cadrul unor acțiuni umanitare derulate sub sloganul „Off-road ajută”. O astfel de acțiune a avut loc, la Buzău, duminica aceasta. Convoiul de mașini de teren a ajuns cu daruri, la familii din Beceni, Cănești, Bisoca, Chilii, Lopătari, Mânzălești și Vintilă Vodă. Peste 170 de familii au primit alimente, dulciuri, haine, dar și bani pentru a le fi traiul mai ușor, fiind în situații financiare dificile, având membri ai familiei cu boli incurabile, paralizați, operați recent, cu diverse forme de handicap major sau persoane vârstnice.
Cine este buzoianul care pornește către Cercul Polar
La 36 de ani, Cosmin Crăciun este un împătimit al competițiilor de rally-raid și off-road. Mașina sa, în care a investit peste 7000 de euro, pentru a-i crește performanțele pe teren accidentat, este o apariție spectaculoasă, o pată de culoare la fiecare ieșire pe traseu. La volanul Dusterului a reușit să câștige majoritatea competițiilor, în urma cărora au venit și premiile, dar și amintirile de neuitat din cele mai frumoase zone ale țării.
Dar, dincolo de adrenalina concursurilor, mașina de curse nu rămâne prea mult în garaj pentru că este și mașină de serviciu, iar proprietarul o mai folosește și la unele activități agricole, cum ar fi, de pildă, transportul baloților de fân.
După ce a bifat, pe harta Europei, expediții în Austria, Germania, Italia, Elveția și Turcia, Duster-ul upgradat va porni, în ianuarie, pe traseul lung de 10.000 de kilometri, până în Laponia și retur.
Pentru ca excursia să fie și mai palpitantă, există un set de reguli prin care se impune ca plimbarea de 10.000 de kilometri să fie făcută cu costuri minime. Cei patru participanți vor dormi în cort și vor mânca hrană semi-preparată sau gătită la botul mașinii. Dusterul va fi dotat și cu un cort modern, aflat pe plafonul mașinii, în care Cosmin va dormi 20 de nopți, chiar și la -30 de grade. Acest lucru este posibil datorită sistemului de încălzire Webasto cu care este dotată mașina. Sistemul asigură încălzirea habitaclului, dar, printr-o tubulatură care va fi conectată la cort, va asigura căldura în interiorul acestuia, pe durata somnului.
Întrebat dacă îi este teamă că mașina va ceda unei distanțe atât de mari, parcurse într-un timp scurt și în condiții extrem de dificile, răspunsul lui Cosmin a fost că nu concepe așa ceva, iar mașina va rezista oricărei provocări deoarece este Duster, iar Dusterul rezistă la orice. El are încredere în mașina și în echipa lui, și promite că se vor întoarce acasă cu bine. Noi nu putem decât să le urăm succes, iar pentru cei care vor să facă mai mult, cei patru pot colabora și cu sponosori, care să îi ajute la realizarea acestui proiect.
„În Laponia vreau să merg pentru că iubesc provocările, îmi place să merg mult cu mașina, iar acum voi avea ocazia ca, după un drum lung, să descopăr „partea înghețată a lumii”. Eu am încredere în mașina mea pentru că este Duster, este o mașină fiabilă, nu se poate compara cu alte mașini. Singura modificare pentru temperaturi extreme va fi montarea unui încălzitor de silicon pentru filtrul de motorină, ușurând pornirea mașinii. De asemenea, nu am rețineri pentru că am sistemul Webasto de încălzire, și sunt sigur că nu voi întâmpina probleme datorate frigului nici eu, și nici mașina mea, pot fi și -30 de grade Celsius. Oriunde am ajuns cu Dusterul, nu am avut probleme, nu văd de ce aș avea probleme acum”.
Adaugă comentarii