Actualitate

Piața Dacia intră în reabilitare! Deschiderea șantierului impune restricții de trafic în tot centrul orașului. Când va fi gata lucrarea

Centrul Buzăului va fi complet refăcut până anul viitor, de sărbători! Este promisiunea făcută astăzi, 21 decembrie, de primarul Constantin Toma, adică la un an și trei luni, din momentul în care tot edilul șef al municipiului le arăta buzoienilor, printr-un filmuleț postat pe pagina de Facebook, cum are de gând să transforme Piața Dacia. Cu alte cuvinte, mai sunt 12 luni de așteptare dar și de înțelegerea șoferilor care din momentul deschiderii șantierului vor fi nevoiți să respecte restricțiile de trafic ce vor fi impuse în tot centrul orașului.

Unul dintre cele mai așteptate proiecte promise de primarul Constantin Toma a intrat de astăzi în linie dreaptă. Este vorba despre reabilitarea centrului orașului, proiect la care se lucrează de luni bune și care abia astăzi a ajuns la momentul semnării contractului cu constructorul, o firmă din București, înființată în 1983, pentru care lucrarea de la Buzău reprezintă o provocare imensă, fiind primul proiect de o așa amploare.

”Firma noastră este înființată în 1983. Mai avem lucrări în Călărași, mai avem câteva lucrări pietonale și în Constanța. Este o provocare. Buzăul este mai mult decât ce avem noi. Vă spun sincer. Sunt niște produse noi pe care pentru prima dată le vom monta în Buzău. Conform contractului, termenul de execuție este de 12 luni. Noi îl vom respecta”, a spus Annemary Enescu, directorul general al firmei.

De altfel, Annemary Enescu  a recunoscut că este un proiect ambițios atât prin complexitatea materialelor folosite cât și prin design și amploarea sa

„Este un proiect frumos, făcut de niște proiectanți ambițioși, acceptat de un beneficiar care vrea să aducă o notă de modern în centrul orașului. Suntem onorați să executăm acest proiect, mai ales că este ceva deosebit atât pentru noi, cât și pentru oraș și chiar și pentru România. Vom amenaja în jur de 16.000 de mp de suprafață, reconstituit toată infrastructura. Numai granitul care va fi montat se va aduce în 85 de containere. Vom avea și iluminat deosebit cu telegestiune, care va însemna 12 feluri de stâlpi de iluminat, cu camere de luat vederi, cu wi-fi, cu tot ce înseamnă ele. Mai avem de asemenea vreo 5 fântâni deosebite, care vor fi amplasate pe această suprafață și de asemenea mobilier care nu a mai fost și va fi ceva deosebit. Este vorba de niște bănci smart, cu panouri solare, ce vor avea wi-fi, vor avea slot-uri USB. Deci cu tot ce trebuie ca să poți să te simți bine, un loc de relaxare. Mobilierul urban, în special băncile, nu vor fi clasice, ci minim 6 feluri de bănci amplasate în zig-zag, răsucite. Va fi ceva deosebit. Băncile le producem aici, în România. Cred că vor imprima o notă de modern și deosebit acestui centru . Sper să ne ridicăm la nivelul proiectului și la nivelul a ceea ce trebuie să existe și sper să facem din acest centru, din Piața Dacia, un centru la nivel european”, a promis directorul firmei care a câștigat licitația.

Și pentru a începe cu dreptul, directorul firmei a promis că va fi pregătită să-și pună muncitorii la treabă imediat ce va fi dat ordinul de începere al lucrărilor, iar mai apoi să respecte termenul de execuție prevăzut în contract, respectiv cele 12 luni.

”Vom fi pregătiți ca atunci când primim ordinul de începere al lucrărilor să putem deschide șantierul. Dar depinde totul de cum va fi vremea”, a mai punctat directorul.

La rândul său, edilul șef al municipiului a făcut astăzi alte promisiuni buzoienilor. În primul rând a spus că va grăbi semnarea ordinului de începere al lucrărilor astfel încât anul viitor, de Crăciun, buzoienii să se bucure de un centru modern.

”Noi am făcut eforturi și avem deja autorizația de construire. Deci din momentul în care avem ordinul de începere , dumnealor pot organiza șantierul pentru că noi am luat toate măsurile . Și Crăciunul și Revelionul din 2022 îl putem sărbători într-un centru complet refăcut și modern”,  a promis Toma.

Vestea deschiderii șantierului vine însă și cu noutăți mai puțin plăcute, în special pentru șoferi. Imediat cu începerea lucrărilor, circulația în centrul orașului va fi restricționată. Vor fi create alte rute, iar modificările vor fi menținute și după ce lucrările se vor încheia.

”Traficul va fi îngreunat în perioada șantierelor. Vom avea 2 sensuri pe Ostrovului, iar în Piața Dacia nu vor mai circula mașini. Accesul se va permite doar pentru intrarea în parcarea hotelului Pietroasa și totul va fi deviat pe strada Ostrovului.  Probabil vom mai studia și alte circuite, în sensul să fie mai multe  sensuri unice în jurul primăriei Buzău, pentru a asigura o fluiditate, cât de cât, în centrul orașului.  Dar și acest proiect a fost finanțat de Uniunea Europeană pentru a se încerca a se merge cât mai mult cu bicicleta sau pe jos, astfel încercând să avem o poluare cât mai mică”, a explicat primarul Constantin Toma.

Proiectul are o valoare de aproximativ 5 milioane de euro și a fost ultimul proiect cu fonduri europene semnat în acest an de primarul Constantin Toma.

„Acest proiect este ultimul pe care-l semnăm anul acesta, din proiectele care împreună valorează ușor peste 50 de milioane de euro. Marea majoritate a acestor proiecte se vor finaliza până la finalul anului viitor. La fel se întâmplă și cu acest proiect și putem vorbi la finalul anului viitor că Buzăul va arăta cu totul altfel”, a spus Toma.

Piața Daciei va deveni un spațiu recreativ modern cu spații verzi, bănci cu arhitectură modernă și fântâni arteziene în pardoseală cu jeturi luminate în diferite culori. Odată ce traficul pe cele două străzi din apropiere va fi interzis, zona pietonală din centrul orașului va însuma 13.000 de metri pătrați. Surpriza proiectului va fi bustul celui mai longeviv primar al municipiului Buzău care va fi amplasat pe esplanada pietonală Aleea Trandafirilor dinspre strada Ostrovului. Mai multe detalii despre acest proiect au fost evidențiate în acest articol publicat pe sansanews.ro încă din luna februarie 2021.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Suna si arata foarte frumos, dar… initial… asa sunau si aratau si “Baltile Morii” – si, btw, de ce strica fantanita si fac alta balta in locul ei?! Sunt la moda, baltile, mai nou? 😀 :))))) Doamne, Ajuta… ‘om trai s-om vedea, ce – si cand – iese! 🙂

  • Si, maybe… cu ocazia asta poate consolideaza si blocurile vechi din zona, daca tot fac santier, ca sa nu termine o lucrare scumpa… doar ca sa deschida alt santier si sa o strice. Mda. Maybe. Slim hopes.

  • Putin, prost, mai ales prost, dar cu ifose. De ce sa imbunatatesti, cand poti sa strici si sa te dai mare ca ai facut mult in comparatie cu unul care nu a facut nimic?! Transilvaniei e o gluma proasta, ciotul de la Unirii pana la ingustarea cu 2 benzi zici ca e desenat de Mickey Mouse, cu benzi care abia daca sunt suficient de late pentru doua roabe, nu pentru masini, Unirii se transforma deliberat in circ cu asflat risipit pentru autobuze, doar asa, de sanchi, iar acum prostia asta.