Actualitate

Cu o investiție inițială de 200.000 de mii de euro, un buzoian a ridicat de la zero o fabrică de sucuri naturale. Clienții pot veni cu propriile mere (FOTO)

Sucurile naturale, neprocesate, sunt din ce în ce mai rare în magazinele românești și această realitate a fost văzută ca o oportunitate pentru o afacere de nișă pe care a pornit-o un buzoian, preocupat de a îmbunătăți stilul de viață al său și al celor apropiați. După aproape două decenii petrecute în Italia, Romică Drăghici s-a întors în satul său natal, Bălăceanu, și a construit de la zero, împreună cu familia, o fabrică de procesare a sucului de mere. Produsul care iese de pe linia de fabricație este natural, fără nici un fel de conservanți sau aditivi. Mai mult decât atât, producătorul deschide porțile oricui vrea să își transforme merele din grădină în suc natural.

Deschisă în 2019, fabrica de sucuri din Bălăceanu produce sucuri naturale din mere, dar și din legume sau mix fructe-legume. Este prima fabrică din județul Buzău care produce sucuri naturale, fără aditivi sau conservanți.

„Noi producem sucuri naturale 100% din fructe și legume. Pentru moment producem suc de măr , măr cu sfeclă, măr cu sfeclă și măr cu ghimbir și lămâie. Suntem prima firmă și singura din Buzău care nu folosim conservanți, coloranți, îndulcitori, aditivi, alți înlocuitori sau apă.” susține Romică Drăghici.

Investiția inițială, de aproximativ 200.000 de euro, a fost în mare parte din resurse proprii. Din păcate, piața de desfacere este mică, iar investiția se amortizează încet. Totuși, confirmările că producătorul a pornit pe un drum bun, nu au încetat să apară. Sucurile lui Romică Drăghici au fost lăudate și de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, în toamna acestui an, când au fost prezentate în cadrul târgului Toamna buzoiană.

„Am luat o parte de bani din fonduri, 40.000 de euro, dar investiția a fost din banii proprii. Investiția totală a fost de aproximativ 200.000 de euro. Încă nu s-a amortizat această investiție. Avem puncte de desfacere în Buzău, Brăila, Galați. În Buzău avem punct de desfacere la Triton și la Gabioti. În perioada pandemică am mai dus la Sărata Monteoru, la Casa cu Tei. La Toamna Buzoiană am avut stand.”

Materia primă principală provine dintr-o livadă din Voinești, Dâmbovița, zonă cunoscută pentru merele zemoase pe care le produce. Procesul de transformare a merelor în suc este unul elaborat, calculat până la cel mai mic detaliu.

„Noi achiziționăm merele doar din zona Voinești, Dâmbovița, pentru că sunt mere naturale, specifice pentru suc. Merele le aducem de acolo, le punem într-o cuvă unde sunt spălate și balvotare. De aici, e o bandă transportoare care le ia din cuvă și le trece printr-un sistem de clătire, la o presiune foarte mare. Merg în tocător, unde le toacă, iar pe urmă merele tocate le luăm și le ducem la o presă hidraulică, care urcă până la 200 de atmosfere,și le punem în niște pânze speciale, pe 7 etaje și se presează. Sucul vine într-o cuvă de 100 litri, printr-un filtru, de acolo pompa preia sucul, pe care-l mai trece prin 3 filtre și ajunge în bazine. Când bazinele s-au umplut, începe procesul de pasteurizare, unde apa ajunge la 90 de grade, iar sucul la 82 de grade. Sucul pasteurizat ajunge în alt bazin de unde se poate începe procesul de îmbuteliere. Îmbutelierea se poate face fie la pungă, de la 2 litri până la 100 de litri, sau la sticle de până la 1 litru.”

Clienții pot participa activ la procesul de fabricație. Oamenii pot veni cu mere de acasă pentru a-și crea propriul suc. Fabrica poate produce până la 2000 de litri pe zi, așadar procesul este unul rapid. Cantitatea minimă de fruct pentru o comandă este de 300 de kg.

„Sucul natural pasteurizat, fără nici un aditiv, la temperatura de 14 grade Celsius, are termen de valabilitate 6 luni. De la desfacere, sucul poate fi consumat în 3-4 zile. ”

În condiții de depozitare propice, sucul natural poate rezista maxim 6 luni, dacă nu este desfăcut recipientul. De la desfacere, sucul trebuie consumat în câteva zile.

Sucurile sunt prezente, în Buzău, pe rafturile a două rețele de magazine, ambele autohtone. Producătorul speră ca, în viitorul apropiat, sucurile fabricate la Bălăceanu să cucerească și piața din străinătate.

Clienții le comandă și telefonic sau pe pagina de Facebook, iar comenzile sunt livrate la domiciliu de producătorul din Bălăceanu .

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian