Actualitate

Silviu Jilavu, asistentul de la UPU rănit grav în explozia de la Potoceni, a revenit acasă după 4 luni de spitalizare în Germania. Emoții care te lasă fără cuvinte. Mărturii, în exclusivitate (FOTO&VIDEO)

Silviu Jilavu, asistentul de la UPU rănit grav în explozia din luna august, va petrece acasă sărbătorile, alături de cei dragi. De altfel, asta este tot ce și-a dorit din momentul în care s-a dezmeticit în spitalul din Hanovra, Germania, acolo unde a fost dus la câteva zile după deflagrația care era să-l ucidă.

Silviu Jilavu a ajuns acasă, vineri seară, după circa 4 luni de la explozia care s-a produs în locuința sa, din satul Potoceni.  Prima surpriză a avut-o la aeroport, la sosirea în țară, unde a fost așteptat de toți cei dragi sufletului lui.

Surprizele au continuat. Deși pe toată durata spitalizării, soția sa, Vera, i-a fost alături, ea a avut timp să-i pregătească lui Silviu, odată revenit acasă, o surpriză de proporții:

Astăzi, Silviu și-a deschis sufletul și a dezvăluit pentru șansanews.ro cum au fost ultimele 4 luni din viața sa, după incidentul care i-a schimbat destinul, dar care nu l-a doborât. Au fost 4 luni petrecute pe rând într-un spital din Germania și apoi într-o clinică de recuperare:

”Am ajuns acasă aseară, nu sunt refăcut sută la sută. Mai am cel puțin două ședințe de recuperare și operații pe care le voi face tot în Germania, pentru că în România nu sunt clinici de recuperare pentru marii arși. Mai sunt circa 2-3 operații pe care o să trebuiască să le fac iar prima ședință de recuperare va fi în februarie-martie.  Asta înseamnă că voi petrece sărbătorile alături de soția mea, de familia mea, voi fi acasă, iar asta e tot ce mi-am dorit din primul moment în care m-am dezmeticit, pe patul de spital”.

După explozia care era să-i curme viața, tânărul asistent a rămas cu cicatrici pe tot corpul. Are probleme la degetele mâinilor, o pareză la un picior, însă asta nu-l doboară. Știe că mai are nevoie de recuperare și, poate, niciodată nu va mai fi ca înainte,  însă e conștient că a primit o nouă șansă iar pentru asta va lupta din răsputeri să redevină tânărul puternic și plin de viață, așa cum îl știe toată lumea.

Silviu speră ca din vara anului viitor să  poată reveni alături de colegii lui din Spitalul Județean Buzău.

” Cele mai afectate au fost mâinile, degetele sunt acum mai mici, s-au strâns. Nu le pot întinde. Am și o escară la un călcâi, care-mi dă de furcă. O parestezie la piciorul drept. Mâinile, pielea de pe mâini, a fost practic reconstruită total, de la degete până la umăr. Au fost arsuri de gradul 3. Picioarele refăcute, la piele mă refer, de la gleznă până la șold. Am cel puțin 15 operații făcute, de care eu știu, dar e posibil să mai fie altele și să nu știu, pentru că eram sedat, intubat. La ultima operație i-am implorat să-mi pună piele artificială pentru că 7-10 zile după aceste intervenții era cumplit. Mă ustura tot corpul, la orice mișcare. Ajunseseră să nu mai aibă de unde-mi lua piele, mi-au luat de peste tot.  Un alt lucru care mi-a dat de furcă a fost că din România am  plecat cu 2 bacterii intraspitalicești și am făcut și pneumonie când eram intubat. Am slăbit de la 73 la 50 de kilograme, dar acum mi-am revenit”, mărturisește Silviu.

Odată revenit acasă, Silviu va avea nevoie de liniște pentru a se putea reface, de iubirea și grija familiei și a prietenilor, dar și de masaj pentru cicatrici și de ședințe de fizioterapie pe care o să trebuiască să le facă de mai multe ori pe săptămână.

”Acum mă deplasez, sunt cât de cât bine, dar nu pot sta mult în picioare, dacă nu am hainele compresive se umflă picioarele, rănile sunt parțial vindecate. A fost o încercare grea și le mulțumesc celor care au fost alături de mine!

Silviu Jilavu, asistent medical la UPU, în vârstă de 26 de ani, a suferit leziuni grave după o explozie produsă, în luna august, în propria locuință. Inițial, Silviu a fost dus, în stare critică, la Spitalul Județean Buzău, a fost transferat apoi la spitalul din Timișoara, de unde a fost dus, în final, la Hanovra, în Germania. În aceeași deflagrație a fost grav rănit, fiind, de asemenea, transferat la un spital din străinătate, un instalator care lucra în locuința familiei Jilavu.

De suflul exploziei au fost răniți și soția lui Silviu, și ea asistentă medicală la UPU, și tatăl acesteia, ei fiind externați însă, rapid, din Spitalul Județean, pentru că leziunile nu le-au pus viața în pericol.