Este vremea culesului la Stațiunea Pietroasa. Dealurile podgoriei sunt parfumate cu arome de iasomie și busuioc de la Tămâioasa și Busuioacă, primele soiuri adunate.
Culesul se face manual, așa că în vie este mare agitație. Zeci de culegători veniți tocmai din Mureș muncesc de zor să adune cât mai mulți struguri. Fiecare găleată cu struguri este plătită cu 90 de bani, așa că fiecare vrea să adune cât mai multe pentru un căștig cât mai mare.
”Venim de la 400 de kilometri distanță. Venim de nouă ani și suntem suntem mulțumiți. Avem 90 de bani pe o găleată de struguri, o masă caldă. Anul acesta suntem 52 de persoane”, spune șeful de echipă care are grijă ca fiecare strugure să fie cules bine, fără să se piardă boabe.
”Strugurii nu trebuie trași, trebuie rupt ciorchinele. Merge totul foarte repede. În trei minute se poate umple o găleată. Dacă strugurele este mai mare, într-un minut e gata o găleată”, explică bărbatul.
Iar culegătorii au ce rupe. În ciuda vremii capricioase, producția este mai bună decât anul trecut. Se așteaptă circa 8-9 tone de struguri la hectar.
”Am ajuns la jumătatea campaniei de recoltate. Producția este una bună. Putem considera că este un an mai mult decât normal. Tămâioasa și Busuioaca, soiurile cu cea mai mare pondere din plantație, au acumulat zaharuri, au o aciditate bună chiar mai mare față de un an normal, producția este mai mare cu până la 10% decât noi ne-am produc la începutul anului”, a explicat Cornel Baniță, directorul tehnic al Stațiunii de Cercetare Pietroasa.
După ce sunt culeși cu grijă, strugurii ajung la linia de vinificație. Instalația este nouă, folosită pentru al doilea an, fiind dotată cu tot ce este nevoie pentru ca vinul să fie produs în condiții moderne.
Stațiunea Pietroasa deține aproximativ 100 ha, cultivați majoritar (40%) cu Tămâioasa și 8% Busuioaca. Alături de aceste soiuri, se mai cultivă soiuri pentru vinuri precum Riesling, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Adaugă comentarii