Actualitate SĂNĂTATE

ZECI DE ELEVI ȘI PROFESORI, SPITALIZAȚI SAU ÎN IZOLARE DIN CAUZA INFECȚIEI CU SARS-CoV-2. Ce transmite medicul epidemiolog de la DSP

Zeci de elevi și cadre didactice au ajuns în spital sau în izolare la doar o săptămână de la începerea școlilor. În total este vorba despre 65 de persoane, potrivit raportărilor Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Din fericire, numărul celor spitalizați după infecția cu SARS-CoV-2 este foarte mic. Vorbim de un elev și două cadre didactice dintr-un total de cinci persoane diagnosticate cu COVID-19. Pe de altă parte, 44 de elevi și 18 angajați din unitățile de învățământ (10 profesori, 1 persoană din rândul personalului auxiliar și 1 persoană din rândul personalului nedidactic) sunt în izolare pentru următoarele zile după ce au intrat în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19. De fapt, majoritatea dintre cele 65 de persoane face parte din colectivele celor două unități de învățământ din Berca și Merei, aflate în scenariul roșu după confirmarea unor cadre didactice.

Cursurile au fost suspendate și la o grupă de la grădinița Bobocei din municipiul Buzău.

”În cadrul ședinței CJSU, a fost votată și o altă hotărâre care prevede suspendarea cursurilor ”față în față” la o grupă din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit ”Bobocei din Micro III” din municipiul Buzău, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 septembrie 2020”, a informat Prefectura Buzău.

📢 MODIFICĂRI PRIVIND SCENARIILE DE FUNCȚIONARE PENTRU MAI MULTE UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN JUDEȚUL BUZĂU🔹 Prefectul…

Publicată de Institutia Prefectului Judetul Buzau pe Marţi, 22 septembrie 2020

După aceste confirmări, medicul epidemiolog Carmen Scântei a explicat, printr-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Focus News, difuzată luni 21 septembrie, că Buzăul stă deocamdată bine, însă nu ar trebuie să ”ne gândim foarte optimist la viitor”

”Buzăul stă bine deocamdată. Putem spune că ne aliniem la cotele naționale pentru că s-a înregistrat o tendință de scădere a incidenței acestor infecții și la Buzău. În ultimele 6 zile nu s-au depășit 20 de cazuri la un interval de 24 de ore, ceea ce este îmbucurător, dar, personal, aș vrea să mai am un pic de răbdare și să nu fac afirmații gratuite. Încă nu s-au epuizat cele 14 zile de când ni s-a schimbat puțin modul de viață și de când au început școlile. Există posibilitatea ca până la epuizarea acestui interval de timp să ne întâlnim și cu alte cifre. Ne bucurăm de clipa de față, fără să ne gândim foarte optimist în viitor”, a explicat Carmen Scântei, epidemiologul șef din cadrul DSP Buzău.

Până pe 21 septembrie, la Buzău, au fost raportate cinci cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 în școlile din județ. Este vorba despre doi elevi de liceu, de la două unități de învățământ din municipiul Buzău, și trei cadre didactice de la un liceu și o grădiniță din municipiul Buzău și un dascăl din Merei, acolo unde școala a fost închisă, copii trecând la studiul prin intermediul platformelor online. Cifrele au fost explicat de medicul Carmen Scântei la Focus News..

”Colega mea de la compartimentul Igienă Școală a gestionat foarte bine toată această situație. Există un ordin pe care văd că majoritatea cadrelor didactice l-au tratat cu foarte mare seriozitate. Am putut să intervenit prompt, așa cum scenariile din acest ordin ne-au impus, urmând ca în zilele următoare să vedem starea de sănătate a celor implicați direct”, a spus Carmen Scântei.

Direcția de Sănătate Publică a început și controalele în școli, însă, deocamdată, tot personalul este instruit și abia apoi, dacă vor fi abateri de la reguli, se vor aplica și amenzi.

”Vom reveni în școli cu o adresă prin care să aducem un plus de garanție personalului didactic și anume să definim noțiunile de contact direct, contact simplu, dezinfecție terminală pentru ca aceste lucruri scrise pe o hârtie vor putea fi permanent accesate de orice comitet de supraveghere din școală, iar comunicarea cu noi va fi foarte bună și să putem să nu greșim. Avem echipe de control care deja au început să-și facă treaba. Am așteptat ca apele să se așeze un pic. Să învețe și ei și să învățăm și noi ce avem de făcut în orice situație. După ce lucrurile vor fi spuse foarte clar  probabil e momentul să intervină foarte serios cu echipa de control pentru a observa aplicarea regulilor”, a transmis medicul șef din cadrul compartimentului de epidemiologie DSP Buzău.