Actualitate

Cum a decurs prima dezbatere publică pe tema referendumului privind unirea Buzăului cu Țintești. Ce întrebări au avut buzoienii și ce le-a răspuns primarul Toma (VIDEO)

”Ce câștigă Buzăul unindu-se cu comuna Țintești?”, ”Are primarul Constantin Toma, inițiator al referendumului, terenuri la Țintești?”. Sunt doar câteva dintre întrebările care i-au fost adresate primarului municipiului Buzău, seara trecută, în amfiteatrul din parcul Tineretului, la prima dezbatere organizată în cadrul campaniei pentru referendumul din 26 septembrie, care propune unirea Buzăului cu Țintești.

Dezbaterea a început la ora 19,30, oră la care în tribune erau în jur de 100 de participanți, ulterior numărul acestora crescând până în jur de 200 de persoane. De  notat că cea mai mare parte a asistenței a fost reprezentată de membri PSD, inclusiv parlamentari, angajați ai Primăriei și ai societăților subordonate municipalității: Urbis Serv, Compania de Apă și Trans Bus. Toți aceștia au avut o prezență de susținere, fără a adresa vreo întrebare referitoare la detaliile și argumentele referendumului. În schimb, câteva întrebări, aplicate, au venit din partea unor reprezentanți ai societății civile, dar și din partea PNL și USR-Plus.

Sebastian Silvestru, cetățean: ”Ați spus că veți oferi 5000 de locuri de case, a câte 500 mp, pe raza UAT Țintești. Din datele de la Primăria Țintești rezultă că aceasta are în proprietate publică și private doar 485 de hectare, din care peste 200 de hectare sunt concesionate pe 49 de ani, unei societăți comerciale care va dezvolta acolo un parc eolian. Nu v-am auzit până acum vorbind despre acest parc eolian, de mare amploare. În comuna Țintești vor fi 7 turbine eoliene, ceea ce mi se pare foarte important de cunoscut… Am vorbit acum câteva zile cu investitorul și acesta nu știa de unirea Buzăului cu Ținteștiul…Totuși, dacă această unire va avea succes, în mijlocul unui oraș vom avea 7 turbine eoliene care, știți foarte bine, trebuie să aibă o distanță de cel puțin 500 de metri față de o locuință. Cum vom face cu aceste turbine în mijlocul orașului?”

Problema terenului care va fi concesionat tinerilor pentru construirea de locuințe a rămas nelămurită:

Răspunsurile date de primarul Constantin Toma celor care i-au adresat întrebări mai puțin comode au fost punctate cu ironii.

Andrei Neder, consilier municipal PNL

”Am să vă adresez o întrebare, nu în calitate de consilier municipal PNL, ci în calitatea mea de antreprenor în municipiul Buzău. Ați făcut o afirmație cum că în Zona Industrială avem surplus de utilități. Țin să vă aduc aminte că în Zona Industrială nu prea mai sunt utilități, nici pe Zona Industrială propriu-zisă, nici pe partea de Șoseaua Brăilei. Și vă spun asta pentru că, de mai bine de 3-4 luni de zile, mă zbat să racordez o hală în capătul Zonei Industriale, la utilități. Nu vreți să știți câte dificultăți am întâmpinat și nu mă ajută nimeni. Deci, până la urmă, ca să legăm Ținteștiul la utilități, de unde luăm aceste utilități?”V

Stoica Marian alias Stoichiță Rățoi pe Facebook, locuitor al municipiului Buzău :

”Spitalul pe care spuneți că îl faceți unde va fi amplasat?…Cred că ar trebui să veniți cu un plan local sau zonal cu locuințele pe care le veți construi și cu spitalul, să faceți o machetă ca să vedem și noi că se vor transpune, în realitate, vorbele!”

Buzoienii au vrut să știe și ce impact va avea unirea Buzăului cu Ținteștiul din punct de vedere al spațiului verde pe cap de locuitor.

Andrei Teșcan, locuitor al municipiului Buzău:

“În ceea ce privește spațiul verde, care este planul municipalității? Degeaba crește suprafața de spațiu verde, dacă un parc este la un capăt și altul la celălalt capăt, iar eu sunt în centru”

Un alt punct atins în timpul discuțiilor a fost unul intens dezbătut în ultima perioadă, și anume situația terenurilor de la Țintești. Mai exact, dacă primarul Toma deține terenuri în comună. 

Andrei Teșcan, locuitor al municipiului Buzău:

”Aveți o situație sau veți da publicității o situație cu top 20, 50, 100 de oameni care dețin teren acolo și care vor beneficia de faptul că terenul lor va intra în intravilan?

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian