Actualitate

Cum a decurs vizita lui Volodimir Zelenski în România. Mesajul autorităților, încurajator pentru ucraineni

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat, marți, în prima vizită oficială în România de la începutul războiului. Pe agenda vizitei oficiale s-au aflat mai multe întâlniri. Zelenski s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cei doi șefi de stat având o conferință de presă comună, a fost primit la Palatul Victoria de premierul Marcel Ciolacu, dar a fost și la Palatul Parlamentului.

Șeful statului vecin le-a mulțumit românilor pentru susținere și ajutor, iar mesajul oficialilor de la București a fost tot unul de susținere.

”România rămâne alături de Ucraina în cea mai grea perioadă din istoria sa recentă, garantând tot sprijinul pe care îl poate oferi pentru ca pacea, drepturile fundamentale și respectul pentru viețile omenești să primeze. I-am spus aceste lucruri președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski, una dintre figurile emblematice ale luptei pentru libertate în aceste vremuri, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o la Palatul Parlamentului. Ca români, înțelegem bine această dorință firească a ucrainenilor de a trăi la fel ca ceilalți europeni, într-o țară liberă, sigură, democratică și prosperă. De aceea, România susține integral obiectivele de integrare europeană și de securitate ale Ucrainei. Acesta a fost și drumul României după ieșirea din sfera de influență a Moscovei, care s-a dovedit a fi calea cea mai bună pentru toată Europa de Est”, a spus președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Printre parlamentarii care l-au primit pe președintele ucrainean s-a aflat și senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu, secretar al comisiei pentru afaceri europene din Senatul României.

”România va fi alături de Ucraina în continuare. Sunt asigurările pe care le-a primit președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale la Palatul Parlamentului. Președintele Zelenski duce o luptă pentru libertate, iar România va susține poporul ucrainean în dorința sa de a avea o țară liberă și democratică. Obiectivul Ucrainei de a deveni stat membru al Uniunii Europene și al NATO este un pas firesc, care va oferi sprijin acestei țări atât de încercate în ultimul an și jumătate. România le-a fost alături ucrainenilor de la început și va fi cât timp va fi nevoie. Suntem deschiși să împărtășim din experiența acumulată și să ajutăm Ucraina în implementarea tuturor reformelor care sunt necesare în vederea aderării în marea familie europeană”, a scris Vlad Mircea Pufu pe Facebook.