Actualitate Agricultura acum

(Video) Soarele de octombrie a copt căpșunile din câmp. Fructele sunt mai dulci ca în mijlocul verii

Fructele dulci, parfumate și pline de vitamine colorează ca în mijlocul verii câmpurile de la Săhăteni, acolo unde doi tineri din Buzău au înființat o plantație de căpșuni. Fructele care au fost plantate în urmă cu câteva luni acum sunt în plin rod. Soarele blând de octombrie le-a copt perfect, iar producția a depășit chiar și așteptările proprietarilor.

Andra și Cătălin au pornit în afacerea loc cu sera hidroponică în care cultivă căpșuni, pe substrat organic. Detalii aici. Deși construcția le permite, de asemenea, să cultive fructe tot timpul anului, cei doi tineri și-au dorit să aibă și o cultură în câmp pentru a putea satisface toate comenzile.

Plantația din câmp se întinde pe două hectare, foarte aproape de canalul de irigații. Fructele cresc direct în pământ și primesc apă printr-un sistem de irigații, prin picurare. Cu alte cuvinte, pentru o recoltă bogată era nevoie doar de o vreme bună. Norocul le-a surâs astfel că în aceste zile, aproape de jumătatea lunii octombrie, fructele sunt coapte, iar producția se așteaptă să ajungă la circa 6 tone într-o lună. De altfel, cum vremea se anunță în continuare caldă, cei doi tineri cred că vor culege căpșuni din câmp până spre începutul lunii noiembrie.

Fructele sunt delicioase și chiar mai dulci decât cele din seră. Soiul este unul apreciat și de client, având fructe mari ,parfumate și zemoase.

Și cum, căpșunile de octombrie sunt considerate trufandale, tinerii spun că abia fac față comenzilor. Cea mai mare parte a producției merge către supermarketuri dar și magazine sau cofetării mai mici din municipiul Buzău.

Momentan, un kilogram de căpșuni pleacă de pe câmp cu 30 de lei kilogramul, un preț aproape dublu față de cel din mijlocul verii.