Actualitate

Cum a pus pe jar sute de buzoieni cazul unui câine pierdut. E incredibil ce s-a întâmplat cu Luna

Aproape că nu e zi în care să nu existe buzoieni care apelează la ajutorul semenilor pentru a-și găsi animalul de companie, dispărut de acasă din diferite motive. Un astfel de caz, însă, a stârnit rumoare, din cauza întorsăturii pe care a luat-o.

Concret, zilele trecute o buzoiancă a cerut ajutor pe rețelele de socializare pentru identificarea câinelui pe care îl pierduse. Luna, o femelă din rasa Amstaff, a scăpat din neatenție pe stradă. Imaginea animalului a fost rapid distribuită pe rețelele de socializare și au existat inclusiv internauți care s-au oferit să adopte cățelul, neștiind dacă are sau nu stăpân.

Într-un final, proprietara a reușit să afle că Luna fusese găsită. Ea a fost capturată de hingheri în zona unui liceu din oraș, iar de acolo a ajuns la padoc. Povestea a luat însă o turnură neașteptată în momentul în care femeia a mers să-și recupereze câinele. Buzoianca spune că reprezentanții padocului nu au vrut să-i dea animalul, ținându-l împotriva dorinței proprietarei.

Diana Ștefan-proprietar câine

Femeia a postat în mediul online inclusiv mai multe filmulețe cu animalul la padoc, dar reprezentanții adăpostului au transmis că patrupedul a fost ținut acolo conform procedurilor. În plus, varianta lor diferă de cea a proprietarei. Reprezentanții padocului au declarat neoficial pentru Șansa News că animalul a fost ridicat în urma unui incident ce ar fi avut loc în zona din care a fost capturat, care a făcut ca o echipă să se deplaseze acolo de urgență. Mai exact, animalul ar fi fost agresiv, motiv pentru care a fost ridicat și dus la adăpost, unde a fost sterilizat.

Proprietara Lunei este foc și pară și transmite că nimeni nu avea dreptul legal de a-i steriliza cățelușa fără ca ea să-și dea acordul scris.

Mai mulți iubitori de animale au sărit în apărarea femeii, iar povestea a stârnit un val de comentarii din partea oamenilor revoltați din cauza celor întâmplate.

Ăștia nu sunt oameni să stați să discutați cu ei , intrat direct peste ei și luat câinele acasă … simplu

Eu nu înțeleg dacă se lucrează și azi de ce trebuie să aștepți până luni. N-are logică

Da cum sa ti sterilizeze cainele fara voia ta sau fara sa stii? iisuseee innebuneam daca mi se intampla mie… , au postat buzoienii pe rețelele de socializare

Luna a fost predată buzoiencei în baza actelor doveditoare că aceasta este proprietara câinelui. Femeia însă nu este mulțumită că animalul a fost sterilizat fără voia sa și anunță că îl va da în judecată pe medicul veterinar de la padoc. După ce a preluat câinele, femeia a mers la un alt medic veterinar, de unde a primit tratament pentru Luna.

A fost însă situația gestionată așa cum trebuie de către reprezentanții adăpostului public de animale? Iată ce prevede Hotărârea 1059 din 11 decembrie 2023, care reprezintă normele de aplicare a OUG 155/ 200.

„Articolul 19
(1) În cazul în care câinele fără stăpân intrat în adăpostul public este identificat printr-un mijloc de identificare aprobat potrivit legii, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au următoarele obligații:
a) să stabilească identitatea proprietarului, pe baza datelor de identificare ale câinelui din Registrul de evidență a câinilor cu stăpân;
b) să notifice proprietarul câinelui, în termen de maximum 24 ore, prin telefon, e-mail sau prin alte mijloace în baza datelor înregistrate în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân.
(2) Proprietarii care constată dispariția câinelui sau care sunt anunțați de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân că animalul se află în custodia lor au obligația să se prezinte la adăposturile publice, să revendice și să preia câinii pe care îi dețin, în termen de maximum 7 zile de la data anunțului.
Articolul 20
(1) În vederea recuperării câinilor revendicați, proprietarii vor achita contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staționării acestora în adăpost, în cuantumul stabilit prin hotărârea consiliului local, respectiv prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București.
(2) Achitarea sumelor se va face în termenul stabilit prin hotărâre a consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București.”

Redacția Șansa News a cerut insistent un punct de vedere din partea reprezentanților adăpostului de animale din Buzău, însă aceștia au transmis că vor transmite informațiile de interes public doar în baza unei cereri scrise. Vom reveni!

Autorul știrilor

Ioana Carpen

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Dacă eram într-o tara sănătoasă la cap doamna era amendata zdravăn ptr neglijență față de catelușă, apoi acest câine de lupta necesita acte speciale și da era OBLIGATA sa o sterilizeze…prin lege…chiar dacă nu o aplica nimeni…poate da în judecata și pe mama ei singura vinovata e dânsa

    • Domnu ion😂aceasta cățelușa are toate actele 😂😂nu mai muriți de grija altuia, ca d aia nu evoluați! Asta ca idee, câinele moare de drum lung și prostu de grija altuia.