Actualitate

(Video) Antena care a încins Ținteștiul! Miza: o afacere a primarului comunei

Montarea unei antene GSM, la intrarea în comuna Țintești, i-a împărțit pe locuitori în două tabere. De o parte sunt cei care susțin acest demers, pe motiv că au nevoie de semnal mai bun la telefon și la internet, în timp ce tabăra adversă este a celor care se tem că le-ar fi afectată sănătatea din cauza radiațiilor. Cel mai important rol în dispută îl are primarul comunei, Aurel Stoica, care urmează să încaseze în contul personal chiria pentru amplasarea antenei. Până acolo mai este ceva pentru că o tânără din localitate, Maria Mirabela Ardeleanu, susține că terenul este proprietatea familiei sale și nu a primarului Aurel Stoica.

Totul a început încă de anul trecut, când, în apropiere de intrarea în comuna Țintești au fost făcute primele demersuri pentru montarea unei antene GSM. Maria Mirabela Ardeleanu, cea care susține că terenul aparține familiei ei,deținând chiar și un titlu de proprietare, fără carte funciară, a fost cea care a tras semnalul de alarmă. Aceasta a cerut explicații primarului Aurel Stoica motivând că nu a fost consultată cu privire la acest proiect și că, oricum, nu este de acord pentru că antena ar fi prea aproape de casele oamenilor.

”Aceasta antenă se ridică fără să ni ceară aprobare. Este prea aproape de sat, de școală. Cred că ar fi fost mai bine să fim consultați. Acum suntem împărțiți în două tabere.  Noi suntem de acord cu montarea acestei antene, dar mai departe de sat și să fie transparență. Terenul este al familiei mele. Avem titlu de proprietate, deși domnul primar spune că este terenul dumnealui. Eu am martori că este terenul tatălui meu. Am vrut să scoatem carte funciară dar ni s-a spus că nu putem pentru că sunt prinse într-un program”, a spus Maria Mirabela Ardeleanu.

De partea cealaltă, primarul Aurel Stoica se apără spunând că, de fapt, suprafața pe care acum se lucrează pentru montarea antenei îi aparține și că totul se face în favoarea locuitorilor comunei care au cerut, în repetate rânduri, să fie îmbunătățit semnalul la rețeaua de telefonie mobile și cel de internet. Șeful administrației locale se apără cu un tabel cu 279 de semnături de la locuitori și cu avizele obținute de operatorul de telefonie, încă din 2021, de la Mediu și Direcția de Sănătate Publică prin care se arată că sănătatea populației nu va fi afectată de radiațiile emise de această antenă.

”Eu am cumpărat terenul în urmă cu 5-6 ani. Am carte funciară pe el, pentru că, altfel, nu-l puteam cumpăra. Am discutat cu firma de telefonie să amplasăm antena în altă parte, dar mi-au spus că au făcut o analiză și că acela este perimetrul potrivit pentru ca oamenii să aibă semnal mai bun. Am avut școala online și am primit sesizări de la locuitori că nu au avut internet. Am consultat oamenii și am strâns 279 de semnături că sunt de acord”, a spus, la rândul său, primarul Aurel Stoica.

În absența unui răspuns satisfăcător și cum, între timp, au început lucrările în teren pentru montarea antenei, Maria Mirabela Ardeleanu a mers mai departe la Poliție, Parchet, inclusiv la operatorul de telefonie mobilă.

În demersurile sale,  femeia este susținută de mai mulți locuitori ai comunei, dar și de consilierul local Lucian Iordache. Acesta din urmă spune că proiectul trebuia pus în dezbatere publică și că primarul ar deține o carte funciară incertă.

Fiecare dintre cele două tabere are susținători din rândul locuitorilor. În timp ce unii susțin amplasarea antenei pe motiv că vor îmbunătățirea rețelei de telefonie, ceilalți se tem de efectele nocive pe care le-ar putea avea asupra sănătății lor sau chiar a albinelor, în zonă fiind mai mulți apicultori.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu