Actualitate

Cum au fost marcați la Buzău cei 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Un centru cultural, gazda unei colecții impresionante de volume

Evenimente în lanț la împlinirea a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. În școli, biblioteci și centre culturale a fost marcată această zi, care coincide și cu Ziua Culturii Naționale, printr-o serie de activități care mai de care mai interesante.

Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău a organizat o expoziție dedicată poetului. În plus, biblioteca dispune de mai multe volume ce pot fi oricând împrumutate, însă, statistic vorbind, se pare că Eminescu nu mai este citit cum era odată, motiv pentru care părinții sunt sfătuiți să le explice și șă-și îndrume copiii către operele marelui artist.

„Pe parcursul a două săptămâni am avut o expoziție de carte a culturii naționale. În primul rând a fost despre Mihai Eminescu, multe dintre cărți sunt rarități, sunt rarități despre Eminescu, chiar și despre moartea lui. Eminescu nu este doar despre astăzi, zilnic trebuie să adăugăm ceva la cultura fiecăruia, așa evoluăm, așa este frumos. Până și Eminescu a mai fost scos la un moment dat din manuale, dar cu toate astea mai citesc oamenii, cu părere de rău, din ce în ce mai puțin”, a declarat directorul
Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” Buzău, Sorin Burlacu

Directorul
Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” Buzău, Sorin Burlacu

La Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” Buzău, cei mici au avut o serie de activități speciale dedicate acestei zile. Elevii, îndrumați de profesori, au recitat din poeziile artistului și au avut și activități interactive. Și cum orice român ar trebui să știe măcar o poezie a marelui poet, elevii liceului s-au pus pe învățat și recitat.

„Astăzi, când se serbează Ziua Culturii Naționale și 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, elevii de la Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu și Școala P.H. Zangopol au participat la o serie de activități menite să amintească despre importanța lui Mihai Eminescu. Au recitat poezii, au ascultat o serie de prezentări legate de viața și opera lui Mihai Eminescu. De asemenea, a existat și o expoziție”, a spus
prof. Ioana Cristina Moloca, consilier educativ

prof. Ioana Cristina Moloca, consilier educativ

Marea surpriză a venit de la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, care găzduiește donația făcută de un cetățean de onoare buzoian. Acesta a donat o întreagă colecție, ce poate fi citită de buzoienii interesați în perioada în care Vila Albatros poate fi vizitată. Volumele au fost donate de către vicepreședintele Academiei Române, Marius Andruh, originar din comuna Smeeni.

„Da, din fericire Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” a intrat în posesia acestor manuscrise, copii ale manuscriselor lui Mihai Eminescu. Este o donație a vicepreședintelui Academiei Române, care e și vicepreședintele Academiei Române, Marius Andruh. Este buzoian, născut la Smeeni, cetățean de onoare, absolvent de Hasdeu în 1972, membru al Academiei din 2009, și vicepreședinte din mai 2022. Cărțile le avem în bibliotecă, acum au fost scoase spre vizitare. Noi am avut astăzi toată ziua vizitatori și ne bucurăm că ne-au trecut pragul, astăzi, de Ziua Culturii Naționale”, a declarat pentru Șansa News.ro directorul Centrului Cultural și Educațional, Mircea Anghel.


Directorul Centrului Cultural și Educațional, Mircea Anghel