Actualitate

Lucruri mai puțin cunoscute despre familia lui Mihai Eminescu. Legătura cu Buzăul

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, este ziua care marchează nașterea poetului național Mihai Eminescu. În preambulul acestei sărbători, poetul buzoian Dumitru Ion Dincă vine cu o adevărată lecție de istorie, prin care scoate în evidență legăturile familiei marelui poet cu Buzăul.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Dumitru Ion Dincă vorbește despre două dintre rudele lui Mihai Eminescu: fratele său, Matei, și fiul acestuia, Gheorghe, nepotul poetului national. Cei doi au locuit și și-au desfășurat activitatea, pentru un timp, la Mizil, în perioada în care orașul era arondat Buzăului.

Matei Eminescu, fratele marelui poet, a fost cel pentru care s-a înființat un regiment militar, la Mizil, subliniază scriitorul Dumitru Ion Dincă.

“ Matei, fratele poetului, terminând școala militară cu grad de ofițer, a ajuns la comanda unui regiment, înființat special pentru el la…Mizil. Nu s-a putut să preia comanda nici Regimentului de la Râmnicu Sărat și nici de la Buzău. Mizilul făcea parte, cum a făcut dintotdeauna,din județul Buzău,drept pentru care cei de la cârma Guvernului au decis înființarea Regimentului la Mizil la comanda căruia a fost numit tânărul ofițer Matei Eminescu. De atunci datează actualele clădiri în care își desfășoară activitatea Politia,I.S.U ( pompierii),evident cu unele îmbunătățiri aduse în timp.”

Și nu doar atât. Fratele lui Mihai Eminescu și-a pus amprenta asupra regiunii, cât timp a activat în zonă. În plus, a devenit și rudă prin alianță cu primarul Mizilului de la acea vreme, Leonida Condeescu.

“ Matei Eminescu în calitate de comandant a reușit sa determine edilii urbei sa construiască și un cazinou pentru ofițeri. Cert este ca Matei a devenit cumnat cu celebrul primar al timpului de atunci, Leonida Condeescu, pe care Caragiale, cu care era prieten l a imortalizat în una din lucrările sale. Dar lucrurile nu decurg chiar asa numai pe roze, Matei se desparte de soția sa Ana și pleacă inginer hotarnic la Turnu Severin.”

Dumitru Ion Dincă vorbește și despre alți membri ai familiei Eminescu, respectiv nepotul său, Gheorghe, fiul lui Matei, militar și istoric român, prezent în regiunea Buzăului ani buni.  

Foto Fb/ Dumitru Ion Dincă

“Băiatul lui Matei , Gheorghe,si fiica sa Yolanda ,nepoata lui Matei își continua studiile ,după absolvire băiatul revine în casele de la Mizil, iar nepoata Yolanda reușește o strălucită cariera universitara în domeniul juridic. Gheorghe Eminescu elaborează cea mai completa monografie Napoleon și părăsește Mizilul la 87 de ani. Mai scrie și un volum de amintiri ,foarte interesant și se sfârșește din viata în 1988 la București.”

Scurta prezentare a legăturilor familiei lui Mihai Eminescu cu Buzăul s-ar putea transforma, în curând, într-o adevărată operă de artă. Scriitorul Dumitru Ion Dincă își anunță intenția de a prezenta românilor un întreg volum pe această temă. “ Dar despre toate acestea ,pe larg și cu documente,într,o carte care sper sa apară la Editura Muzeul Literaturii Române.”