Actualitate

CUM AU ÎNCEPUT CURSURILE LA ȘCOALA 11! Ce întrebări au elevii, care sunt temerile părinților și ce le transmit dascălii (video)

Fără festivitate de deschidere anului școlar, fără flori pentru doamna învățătoare dar obligatoriu cu mască și păstrarea distanțării sociale. Așa a fost prima zi de școală pentru cei aproape două mii de elevi de la Școala generală nr. 11 unde se va învăța după scenariu hibrid, cu excepția claselor pregătitoare și cele de a VIII-a unde toți elevii vor fi prezenți în bănci.

Primii care au pășit luni spre clase au fost elevii din clasele primare. Respectând un program bine stabilit de directorul unității, prichindeii din clasele 1-4 au venit la școala începând cu ora 8.00, accesul în clase făcându-se la intervale de câteva minute, evitându-se astfel aglomerația. Părinții i-au însoțit în acest an doar până la poartă de unde ,direcționați de polițiștii locali, au fost preluați de fiecare dascăl.

Emoția însă nu a lipsit și chiar dacă temerile sunt mari, prezența la școală a adus bucurie pentru elevii care au stat departe unii de alții mai bine de jumătate de an.

”Cu emoție am venit în prima zi de școală. În acest an puțin mai multe. Am o fetiță în clasa a-III-a și m-a întrebat dacă își poate îmbrățișa colegii. Pentru ei aceasta este cea mai mare durere. I-a fost dor de școală. Foarte dor. Lor le-a lipsit școala, școala online nu aceeași treabă. Pentru toți copii va fi foarte greu să asimileze toate aceste regulile. Este greu cu distanțarea socială, când nu s-au întâlnit șase luni. Noi vom alterna. Unii vor veni la școală, alții vor rămâne acasă”, a spus o tânără mămică.

”Am voie să beau apă?”

Curiozitățile și întrebările copiilor au fost foarte multe. O mămică a povestit, în lacrimi, pentru șansanews.ro că fetița ei a întrebat-o dacă are voie să bea apă la școală. Iar lista întrebărilor poate continua. Cum să poarte mască la ora de sport sau de ce până la școală își pot ține de mâna prietena cu care se joacă  în fiecare zi iar la școală trebuie să păstreze distanța.

”Boboci”, în pandemie

Pentru micuții din clasele pregătitoare regulile au fost mai permisive. Prima întâlnire cu doamna învățătoare a avut loc în prezența părinților, aceștia in urmă având voie să intre cu copilașii pe terenul de sport. Întâlnirea a fost însă foarte scurtă, iar după zece minute , copii au fost conduși de dascălii lor în clasele în care vor învăța în următorii cinci ani.

De altfel, marele test al pandemiei va fi dat tocmai de acești prichindei și de învățătoarele din clasele pregătitoare. În primul rând, pentru că purtarea măștii în cele patru ore cât vor sta la școală va fi greu de respectat, iar pe de altă parte, explică pentru șansanews.ro o domană învățătoare, și predarea va fi greoaie cu masca pe față.

„Întâi de toate cred cel mai greu este să suporte mască. Și întrebarea mea este cum să le predau eu sunetele ”ș” și ”r” când ei trebuie să vadă poziția buzelor și cum se emit sunetele, dar vom încerca. Trebuie să ne descurcăm”, a spus o doamnă învățătoare.

Regulile însă trebuie respectat, iar pentru a se asigura de acest lucru, directorul a stabilit un program clar pentru fiecare clasă în parte.

 ”Este mai greu începutul. Până se obișnuiesc copiii cu învățătorii. A trebuit să facem niște modificări în clase. Clasele pregătitoare și cei din clasa a-VIII-a vor veni la școală, restul vor învăța după scenariu hibrid. În prima zi de școală am făcut o singură concesie pentru elevii din clasele pregătitoare. Pentru ei am amenajat pe terenul de sport, astfel că 10 minute vor avea voie și părinții cu ei în școală. De a doua zi de școală, niciun părinte nu va avea voie cu copilul în școală”, a spus Aurelian Poteraș, directorul Școlii Generale nr.11.

Elevii din clasele primare au terminat programul la 12.30. Imediat, timp de o oră, în toate clasele se face dezinfecție, urmând ca la 13.30 să intre în clase elevii de gimnaziu. Clasele V-VII vor veni doar jumătate la școală, restul va învăța online. Elevii din clasele a VIII-a au fost distribuiți în laboratoare astfel încât cu toții să vină la școală.

Modificări au fost și pentru clasele de step by stept cărora programul li s-a scurtat de la opt ore la patru ore, iar colectivele au fost împărțite în două grupe. O grupă va învăța de 8 la 11.40, iar a doua de la 12.30 la 16.05.

La finalul orelor, toate clasele vor fi aerisite și curățate pentru ca a doua zi elevii să revină în siguranță în bănci.