Actualitate

DUPĂ 6 LUNI DE PANDEMIE, ȘCOALA ÎNCEPE, LA BUZĂU, CU TEMERI ȘI INCERTITUDINI. Ce spun profesorii, cum au mers copiii în bănci în prima zi de școală (FOTO)

Școlile din tot județul Buzău și-au deschis, luni, 14 septembrie porțile pentru un nou an școlar. Un debut de an școlar, sub semnul coronavirusului, al multor incertitudini, neajunsuri și temeri ale părinților și copiilor pe de o parte și ale profesorilor pe de altă parte. Un an școlar care adaugă acestor probleme și altele, deja cunoscute din fiecare toamnă – lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor de funcţionare pentru unele dintre unităţile de învăţământ.

În județul Buzău,  toate școlile și-au deschis astăzi porțile. La această oră, din cele 484 de instituții  de învățământ din județ, 383 vor funcționa după scenariul verde, adică cu toți elevii în bănci, și 97 vor învăța după scenariul galben, adică având elevii și în clase, dar și acasă, învățământ online.  Vineri, au apărut și primele  unități care vor rămâne închise, din cauza confirmării a două cazuri de coronavirus în rândul personalului. Este vorba despre grădinița cu program prelungit Berca și de creșa din localitate, unde două persoane din  rândul angajaților au fost confirmate cu coronavirus. Toți cei 14 angajați, personal didactic și auxiliar, au fost trimiși în izolare la domiciliu, timp de 14 zile, astfel că nici creșa și nici grădinița din Berca nu vor putea funcționa în următoarele 2 săptămâni.

În restul școlilor din Buzău, luni, copiii vor merge în bănci, pentru una-două ore, pentru ca de marți să înceapă efectiv cursurile.

Cât de eficient va fi învățământul online, dacă profesorii se vor descurca să transmită lecțiile online, dacă partea tehnică va funcționa, rămâne de văzut. Iată ce a declarat luni dimineață, liderul SIP Buzău, profesorul Ion Dobre:

”E un semn mare de întrebare cu privire la eficiența sistemului de învățământ hibrid, mai ales că avem o parte din materia anului trecut ce ar trebui parcursă acum în prima parte. Din păcate, Ministerul nu a reușit sa stabilească concret cum se va proceda, prin urmare tot greul va pica pe spatele cadrelor didactice. Unii se descurcă mai ușor, alții puțin mai greu  în acest sistem, dar cu siguranță fiecare dintre noi va reuși să o scoată la capăt. Rămâne să vedem și eficiența atunci când copiii vor fi puși  în fața unui examen”.

De asemenea, liderul SIP a declarat pentru șansanews.ro că de teama coronavirusului, cel puțin 9 cadre didactice au ales să se pensioneze mai devreme.

”Avem un număr de cel puțin  9 cadre didactice care s-au pensionat, desi aveau aprobare de prelungire a activității. Rămâne ca astăzi să aflam dacă vor fi și alții. Noi am lansat întrebarea în urmă cu o săptămână pentru că a devenit deja un obicei sa le acordăm tuturor celor care ies la pensie o diplomă, o plachetă de mulțumire pentru întreaga activitate pe care au desfășurat-o. Unii erau în dilemă, chiar dacă nu au vârsta de pensionare, dar au boli destul de grave și se întrebau cum se vor descurca”.

STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2020-2021

 • Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
 • Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Vacanţele elevilor sunt programate astfel:

 • Vacanţă intrasemestrială (învăţământ preşcolar şi primar): 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
 • Vacanţa de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021
 • Vacanţa intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021)
 • Vacanţa de primăvară
  • Paştele Catolic (2 – 11 aprilie)
  • Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
 • Vacanţa de vară: 18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021.

Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Programul naţional ‚‚Şcoala Altfel’’ se va desfăşura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare este decisă de unitatea de învăţământ.

La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile.

La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2  în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, aceştia au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.