Actualitate

Cum explică șeful Învățământului buzoian rezultatele de anul acesta de la Evaluarea Națională: ”Pe unii, pandemia i-a afectat”

Notele obținute de absolvenții de gimnaziu la Evaluarea Națională sunt mai mici față de cele din anii anteriori, în întreaga țară. Dacă este să privim doar numărul mediilor de 10, acesta este de aproape 8 ori mai mic față de cel de anul trecut.

În 2020, la nivel național, s-au înregistrat 892 de medii de 10 iar anul acesta doar 120. O astfel de situație se înregistrează și în județul Buzău. Dacă anul trecut Buzăul avea 15 elevi de 10, acum, înainte de rezolvarea contestațiilor, are o singură medie de 10. Iar situația este similară și la celelalte note, ceea ce va face ca și mediile de admitere la liceu să fie anul acesta mult mai mici.

“Observăm o scădere a mediilor faţa de anul trecut, adică în diviziunea de un punct avem mai puţini elevi decât am avut anul trecut. Asta înseamnă şi o scădere a mediilor la admitere şi nu vom mai avea ultima medie 9,70 la profilul X de la liceul Y, ci vom avea o medie mai mică: 9,50 sau 9,20”, a declarat Ionel Meiroșu, inspectorul școlar general al IȘJ Buzău.

Pandemia pare să-și fi spus cuvântul asupra rezultatelor de la Evaluare. Faptul că elevii de clasa a opta au învățat o bună perioadă de timp online ar fi putut duce la această situație. Unii copii au fost influențați negativ de lipsa cursurilor cu prezența fizică în clasă, unde profesorul să stea față în față cu elevii și să le explice fiarecare temă, astfel că s-a ajuns la rezultatele de astăzi.

“Efectele pandemiei de un an şi ceva, bineînţeles că le resimţim cu toţii: elevi, profesori, părinţi, întreaga societate. Acum discuţia poate fi destul de laborioasă. Unii elevi au fost influenţaţi în bine, e drept, într-un număr mai mic, la alţii efectele sunt mai puţin benefice şi într-un număr ceva mai mare. Dorinţa noastră este ca notele să fie cât se poate de obiective”.

De altfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ținând cont de greutățile pe care le-au întâmpinat școlarii anul acesta, în plină pandemie, rezultatele de la Evaluare, respectiv 76,8 la sută medii peste 5, sunt destul de bune.

La Buzău, procentul de promovare la Evaluarea Națională este de 75,7%, ceea ce însemană că 2016 elevi dintr-un total de 2663 au obținut medii peste 5.