Actualitate

Cum i-a influențat tragedia Colectiv parcursul unui tânăr fotograf buzoian. Fotografia de concert, între pasiune și riscuri

O expoziție inedită a îmbrăcat simezele clădirii de la Iazul Morilor, reprezentând chiar un debut artistic pentru spațiul respectiv.  Cele mai expresive cadre, emoțiile cele mai puternice, dar și culorile care s-au reflectat în clipe și momente din concertele anului 2022 au fost expuse de Theodor Tudose, Anca Ilnițchi și Cătălin Ilnițchi. Evenimentele au fost cu atât mai așteptate cu cât au venit după doi ani de pandemie. Din expoziție, precum și din portofoliul celor trei fotografi, nu lipsesc nume precum Judas Priest, Scorpions, Bon Jovi, Iron Maiden sau Kiss.

Theodor Tudose ne-a povestit despre ce caută să reflecte în arta pe care o realizează:

„Caut să surprind momente, momente pe care le trăiesc artiștii, sau momente pe care le trăiesc eu cum le văd eu în momentul acela. Pentru mine concertul este o formă de artă la nivel cu toate celelalte, este foarte importantă și este despre trăire mai mult decât despre orice altceva. Show-ul, sunetul se combină și se creează o trăire care poate să schimbe viața, o trăire care poate să te facă să te simți mai bine, o trăire care poate să te facă să fii mai trist, este vorba despre trăire și eu prin fotografii încerc să prind trăiri.”

La rândul lui, Cătălin Ilnițchi spune că atmosfera este cea mai importantă în fotografia de concert.

„Am încercat să aducem o parte din concertele pe care noi le-am văzut în anul 2022, după o foarte lungă perioadă de stat în casă și am încercat să le aducem și în Buzău. Am ales niște cadre de la niște concerte destul de mari care au fost anul acesta și cred că, practic, este un top 10 al fotografiilor. Fiecare a expus câte zece fotografii și este un fel de Top 10 al nostru pentru anul 2022.  Noi încercăm să surprindem cât mai mult atmosfera de la concerte. În general mergem la concertele formațiilor care ne plac și nouă destul de mult și încercăm să surprindem toată atmosfera, tot vibe-ul de acolo, cât de multă pasiune pun și artiștii în actul muzical.”, a transmis Cătălin Ilnițchi.

„Foto-jurnalismul ar trebui să surprindă ce se întâmplă acolo efectiv, dar bineînțeles că fiecare își aduce o notă personală asupra fotografiilor pe care le face în funcție de experiență, de creativitate personală, personalitate și tot așa”, a adăugat Anca Ilnițchi.

Fotografia poate fi însă și riscantă și poate aduce provocări nebănuite. Iar emoțiile transmise de o fotografie pot schimba vieți sau pot deveni surse de inspirație pentru oameni. Cătălin Ilnițchi se afla în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015, în calitate de fotograf. Însă evenimentul de atunci și experiența ulterioară i-au modificat cursul vieții. El a devenit o persoană atentă și precaută atunci când vine vorba de concerte și locații, după Colectiv. Pasiunea pentru fotografie a rămas, însă, aceeași.

„Cum mi s-a schimbat percepția după evenimentul de la Colectiv… Deși am încercat să păstrez aceeași atitudine față de concerte și față de locații, atitudine pe care o aveam și înainte de Colectiv, după tot ce s-a întâmplat acolo și după tragedia de acolo am observat că, deși mi-am impus să mă duc la cât mai multe concerte și să-mi iau reiau toată activitatea de dinainte, acum îmi aleg locațiile și concertele la care mă duc și din punct de vedere al siguranței, înainte nu mi-aș fi pus această problemă”, a explicat Cătălin.

Pentru că fiecare dintre expozanți a avut doar câte 10 fotografii, am fost curioși să aflăm care este preferata fiecăruia.

Cătălin Ilnițchi: „Eu am foarte multe fotografii dragi sufletului meu, din toate fotografiile expuse cred că la fiecare am părți care îmi plac foarte mult și părți care m-au făcut să aleg acea fotografie să intre în Topul meu 10, dar pe lângă asta mai am încă multe altele pe care nu le-am pus nu fiindcă nu aș fi vrut, ci pur și simplu am zis să ne limităm că altfel am fi umplut tot locul, dacă aș fi pus toate fotografiile care îmi plac.”

Anca Ilnițchi: „Eu chiar am o fotografie preferată, cea cu Rob Halford de la Judas Priest pe care am făcut-o în iulie anul acesta. Adică am văzut-o din seara aceea când am descărcat pozele, am pus un preview de la concert, eu cam așa fac după ce ajung acasă, descarc pozele, pun un preview și după aceea galeria când termin toate pozele și am văzut poza, are o reflexie foarte mișto pe microfon efectiv se vede o steluță pe microfon și mi-a plăcut foarte mult cum l-am surprins, este unul din idolii mei, a împlinit de curând 72 de, deci are o vârstă chiar onorabilă, e un Metal God, ca să zic așa.”

Theodor Tudose: „E complicat să aleg o singură fotografie preferată, cred că cea cu călugărița pentru că este ceva ce n-am mai făcut până acum adică nu mi s-a mai întâmplat niciodată, dar mi-este greu, nu pot să aleg dintre fotografiile mele, dar pot să zic că voi pleca acasă cu o fotografie de la Cătălin și o fotografie de la Anca și de la Anca voi pleca cu acea fotografie cu Judas Priest neapărat. Aceea este preferata mea și eu sunt fan Judas Priest și când am văzut-o i-am spus că este a mea, mie mi-o dai.”