Actualitate SĂNĂTATE

Mână de ajutor întinsă Spitalului Județean de un cunoscut medic român. Ar putea avea soluția salvatoare pentru criza de specialiști

În timp ce conducerea Spitalului Județean și autoritățile județene fac eforturi pentru a aduce medici specialiști la Buzău, mai ales că unele secții sunt pe punctul de a rămâne fără personal, medicul urgentist Tudor Ciuhodaru se declară dispus să își ajute colegii de la Buzău pentru a depăși acest impas. Într-o intervenție în direct în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, medicul Ciuhodaru a afirmat că în ciuda faptului că multe spitale din țară, inclusiv cel din Buzău, se confruntă cu o criză de specialiști, sunt încă mulți medici tineri care nu au unde profesa. Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat că el însuși are cunoștință de astfel de cazuri în cercul său de prieteni, așa că s-a declarat dispus să intermedieze legătura dintre medici și conducerea Spitalului Județean Buzău, în speranța că poate unii dintre ei vor fi convinși să vină la Buzău.

“Vă spun, există foarte mulți colegi de-ai mei care nu au locuri de muncă, și îi las numărul meu doamnei director medical să mă contacteze, să știți că am colegi tineri specialiști care sunt pe neurologie, neurochirurgie, pe chirurgie, pe cardiologie, care nu au un loc de muncă în România așa că poate găsim o soluție pentru astfel de oameni, poate dna director medical oferă anumite soluții ca să vină să lucreze acolo. Există tineri specialiști foarte, foarte buni și care încă nu au un loc de muncă și sunt convins că aici se poate găsi echilibrul: condiții de muncă, condiții de desfășurare a activității, lucruri care se pot desfășura cu mare ușurință, condiții inclusiv pentru familii, și sunt convins că se poate rezolva această criză.”

Medicul din Iași, Tudor Ciuhodaru, spune că atât timp cât nivelul salariilor și al bonusurilor este satisfăcător, dar și cât timp medicii au parte de diverse facilități, specialiștii nu au de ce să nu aleagă Buzăul pentru a profesa.

“Zona Buzăului este apreciată de mulți, sunt convins că sunt oameni care chiar vor să muncească iar dacă doamna director medical îmi spune că cel puțin din punct de vedere al desfășurării profesiei lucrurile sunt în regulă, sunt sigur că vor veni foarte mulți la dumneavoastră.”

Pe de altă parte, în cadrul aceleiași emisiuni de la Focus Tv, directorul medical al Spitalului Județean, dr. Ștefania Manolescu a explicat că această criză de specialiști în spitalele județene are la bază motive clare: tinerii specialiști preferă marile centre universitare și mediul privat.

“Explicația ar fi că Spitalul Județean Buzău e în deficit de medici din cauza faptului că se află foarte aproape de centrul universitar București. Marea majoritate, după ce termină rezidențiatul, preferă să rămână să profeseze acolo, deși nu au un loc stabil. Preferă să rămână atârnați de niște gărzi în spitalele universitare și să lucreze și în mediul privat. În privat responsabilitatea este mult mai mică iar câștigul mult mai mare.„

La rândul său, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a vorbit despre reticența medicilor când vine vorba să profeseze în provincie.

“ Și managementul spitalului, și noi am făcut demersuri, conducerea spitalului mai avea să se roage în genunchi de unii medici, am adus Ambulatoriul la standarde europene, dar în zadar. Am fost la o întâlnire la Constanța și am vorbit cu mai mulți colegi și medici. Chiar și medicii sunt de acord că trebuie schimbată legea. Am stat de vorbă cu un medic cardiolog ieri la telefon și mi- a spus foarte clar: “Înțeleg situația, dar pentru mine e mirajul Bucureștiului, suntem tineri, avem alte oportunități aici.”

La Spitalul Județean Buzău, secții întregi funcționează cu un deficit major de medici. Cea mai gravă situație se înregistrează la Cardiologie, unde ambii specialiști au anunțat conducerea unității că intenționează să părăsească spitalul, nemulțumiți de volumul mare de muncă și responsabilitatea imensă.