Social

CUM ÎȘI PRIMEȘTE GRECIA TURIȘTII, ÎN PANDEMIE. Ce trebuie să știe buzoienii care se pregătesc de concediu

În ciuda pandemiei de coronavirus, turismul, unul dintre sectoarele lovite crunt de criza sanitară, merge mai departe. Și mai mult, atmosfera de pe plaje a rămas aceeași. Asta deși trebuie respectate cu sfințenie regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Un exemplu este Grecia, una dintre țările preferate de români în concediul de vară. E drept că regulile sunt cu totul altele față de anii trecuți, însă renumita atmosferă de pe plajele unice este aceeași.

Marius Berca, director operațional al unei companii de turism, a explicat în direct la Focus Tv, cum sunt primiți turiștii în stațiunile din Grecia. Regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului sunt strict respectate iar turiștii parcă nici nu sesizează diferențele față de sezoanele trecute.

“Nu este foarte aglomerat, dar turiștii au început să vină din ce în ce în număr mai mare. În Grecia toată lumea este în siguranță, calmă, liniștită, turiștii își fac vacanța, grecii sunt foarte amabili.”

Purtarea măștii este obligatorie în orice spațiu închis, nerespectarea acestei reguli fiind aspru sancționată cu amendă de 150 de euro. Proprietarii de hoteluri și administratorii plajelor veghează cu atenție la sănătatea turiștilor. Pentru asta, la intrarea în hotel, grupurile de clienți sunt împărțite astfel încât să nu aibă acces în clădire un număr însemnat de persoane în același timp. Pe plajă, șezlongurile sunt așezate la distanță de 2 m unul față de celălalt. Iar personalul care servește clienții pe plajă sau la terase, poartă, fără excepție, mască de protecție și mănuși. Mai mult, pentru evitarea contaminării alimentelor înainte de a fi servite clienților, acestea sunt aduse la masă în caserole vidate.

“La toate restaurantele și terasele există dezinfectant, clienților le este luată temperatura, personalul este cu masca pe față și cu mănuși. Peste tot se păstrează această distanțare socială, mesele sunt așezate la 1.5 m distanță una de cealaltă, cu doar 4 scaune la masă, pe plajă șezlongurile la 2 m. Am văzut un nou mod de a servi, care mi s-a părut foarte civilizat. La un hotel de 4 stele te duci, ei te invită să aștepți pe terasă, îți dau un bon de ordine, te servesc cu o cafea sau ce dorești, nu aștepți foarte mult și îți vine rândul, stai în spatele unui geam de sticlă iar în partea cealaltă ospătarul cu mănuși, cu mască, cu căruciorul și îți prezintă toate produsele pe care le are acolo la micul dejun, la prânz sau la cină. Tu iți alegi ce vrei să mănânci, te duci la masă și vine și te servește acolo. Tot ce dorești este pus în caserolă.”

O atenție deosebită se acordă și curățeniei din camerele de hotel.

“Și prosoapele în camerele de hotel sunt vidate. Camerele sunt dezinfectate în fiecare zi, se face curățenie, se dă foarte mare atenție la tot ce se întâmplă acolo. De altfel, peste tot în resturante, cluburi, terase, toată lumea respectă regulile. “

Reguli foarte stricte sunt și la obiectivele turistice.

“La fabrica de ulei, în alți ani, toate sortimentele le erau prezentate vizitatorilor pe o tăviță, lângă care erau puse bucățele de pâine cu care oamenii puteau degusta produsele. Acum, tăvițele respective au fost înlocuite cu caserole din inox în care au fost puse sortimentele de ulei împreună cu bucățile de pâine, astfel încât turiștii pot gusta din fiecare sortiment cu ajutorul scobitorilor. Este o măsură pentru a fi evitat contactul dintre persoane.”

Nu în ultimul rând, substanțele dezinfectante sunt prezente la tot pasul, în fiecare locație din Grecia.