Actualitate

Cum ne învață Europa să reciclăm. Sume importante alocate pentru înființarea de centre de colectare, mană cerească pentru Buzău

România va avea la dispoziție o sumă importantă, alocată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru construcția de centre integrate de colectare separată a deșeurilor mari, cum ar fi cele provenite din construcții, mobilier vechi, deșeuri biodegradabile, periculoase şi anvelope uzate.

Reciclarea e o adevărată provocare pentru autorități, în condițiile în care țintele de colectare sunt încă departe de normele impuse de Uniunea Europeană.

Numai în municipiul Buzău, de pildă, faptul că nu s-au atins țintele de colectare a costat primăria foarte scump, după cum Șansa News a scris aici. Acum însă, Europa ne întinde o mână de ajutor, pentru a mai recupera, iar până în 2026 ar trebui să fie construite și operaționalizate, la nivelul întregii țări, 565 de centre de colectare cu aport voluntar. Primul pas pentru atingerea acestei ținte a fost deja făcut.

”Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă a lansat primul apel de atragere de fonduri pentru înființarea de centre de colectare separată prin aport voluntar din PNRR. Astfel, ajutăm primăriile să-și extindă infrastructura de colectare separată și să-și îmbunătățească ratele de reciclare.

Cetățenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări. Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar este de 587.860.000 Euro, din care 135.660.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR investiției”, arată deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu, într-o postare pe Facebook.

Scopul implementării acestui proiect este ca populația să aibă un loc unde să poată preda, în mod voluntar, deşeurile care nu sunt colectate de operatori.