Divertisment

CUM POȚI VIZITA EXPOZIȚIA IEI DE LA BUZĂU! Ce trebuie să știi dacă ajungi acolo

Mulţi buzoieni au îmbrăcat miercuri cea mai importantă piesă a costumului popular, şi anume ia. Chiar de ziua ei, ia este ridicată la rang de cinste, fiind  considerată un articol vestimentar sacru care a însoţit femeia de-a lungul vieţii ei. Pe străzile oraşului, neaşteptat de mulţi oameni au îmbrăcat această piesă a costumului popular.

Iubitorii de tradiţie pot admira câteva piese de muzeu, adevărate comori buzoiene autentice, prezentate în cadrul unei expoziţii ce este organizată în cinstea acestei sărbători. Expoziţia cu ii din patrimoniul buzoian va putea fi vizitată de miercuri, 24 iunie, până în data de 10 iulie, în intervalul orar 11:00- 15:00, la Galeriile de Artă Buzău.

           Care sunt măsurile pe care buzoienii iubitori de artă trebuie să le respecte dacă merg să viziteze expoziţia?

  • Nu este permis accesul în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii
  • Timpul maxim petrecut la Galeriile de Artă va fi de 10 minute
  • Toţi vizitatorii trebuie să poarte masca de protecţie
  • Temperatura vizitatorilor nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade Celsius
  • Este obligatorie păstrarea distanțării sociale de 2 m.

Cele mai frumoase piese expuse la Galeriile de Artă aparţin unor iubitoare de folclor şi tradiţii: Amelia Papazissu, Daniela Brebeanu, Elena Gramer, Alina Ignatescu, Aurelia Lazăr.

Amelia Papazissu a deprins tainele ţesutului la război când avea 21 de ani şi colecţionează ii din anul 1980. A primit titlul de “Tezaur Uman Viu Unesco” în anul 2013, “ Distincţia Meritul Cultural “ în 2015 şi multe alte premii.

„ Eu consider că aceste distincţii sunt un câştig pentru judeţul nostru,  un câştig pentru arta populară reprezentativă a judeţului Buzău.”, declară creatorul popular Amelia Papazissu pentru sansanews.ro.

Tainele ţesutului le-a învăţat de la Măicuţa Benedicta de la Mănăstirea Răteşti. Toate informaţiile primite dar şi cele descoperite de-a lungul timpului le transmite mai departe, din generaţie în generaţie, cursanţilor dumneaei, de mai bine de 40 de ani.

Amelia Papazissu îi îndeamnă pe buzoieni să nu ezite să treacă pragul expoziţiei de ii, pentru a se bucura de piese de colecţie, subliniind că îşi doreşte cu ardoare ca tot ce-i românesc să nu piară.

Anul acesta, expoziţia se desfăşoară în condiţii atipice, fiind respectate toate măsurile necesare evitării răspândirii noului coronavirus.

Tot miercuri, 24 iunie, este marcată o sărbătoare importantă, Sânzienele sau Drăgaica, semnificaţia acestei sărbători fiind asociată cu cea a iubirii şi fertilităţii.