Divertisment

IA, MODELE ȘI TRADIȚII. A cui e mai frumoasă? Dacă ești român, privește și fii mândru

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează azi, pe 24 iunie, piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Modelele broderiilor și podoabelor diferă de la o zonă la alta pe meleagurile locuite de români. În Moldova s-au purtat în special râurii costișați, adică oblici. În sud, s-au purtat râurii în șiruri verticale. Pe ambele maluri ale Oltului și în Oltenia, s-au purtat mai mult râurii furci care pleacă dintr-un ax de simetrie numit „cosoi”. În Gorj apare tipul de râuri numiți „săbiate”, cosoiul dispare și fostele ramuri sunt acum benzi evidente, care se întâlnesc pe centrul mânecii, în unghi. Din orice zona geografică, ia e artă. Superbele artiste ale României, din toate colțurile țării au marcat astăzi printr-o postare pe rețelele de socializare, câte o fotografie și un mesaj special pentru această zi.

MUNTENIA: Purtăm ie, cu mândrie. ( Emilia Ghinescu)

OLTENIA: IA ROMÂNEASCĂ înseamnă bucurie, mândrie, poveste, identitate cusută cu măiestrie din ❤️. (Emilia Dorobanțu)

OLTENIA: În zi de sărbătoare vă doresc să aveți parte de toate florile din lume!
IA noastră dragă, La multi ani! ( Roberta Crintea)

CRIȘANA: Bunul Dumnezeu să vă dea toată bucuria! (Simona Costin)

OLTENIA: La mulți ani de Sânziene! Tot ce-i mai frumos pe lume să fie în sufletul și viața voastră! ( Mariana Ionescu Căpitănescu)

BUCOVINA: La mulți ani, Ie! ( Margareta Clipa)

MOLDOVA: Bună dimineața, lume!
E sărbătoare mare astăzi, cu roșu în calendar: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele.
Și nu uitați: „Îţi poţi trăi viaţa doar în două moduri. Sau crezi că nu există magie, sau crezi că totul e magie.” ( Vasilica Tătaru)

MARAMUREȘ: La mulți ani, ie! (Oana Tomoioagă)

Autorul știrilor

Karla Lucuță

- realizator emisiuni radio pe Focus Fm de peste 11 ani
- realizator emisiuni de divertisment pe Focus TV
- prezentator evenimente şi artist de muzică de petrecere

Adaugă comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu