Actualitate

CUM PREGĂTESC GOSPODINELE DIN BUZĂU CRĂCIUNUL ÎN PANDEMIE! La ce vor renunța (video)

Pandemia a schimbat modul românilor de a petrece sărbătorile, însă pentru gospodine pregătirea mesei de Crăciun a fost și anul acesta o tradiție de la care nu s-au abătut. Așa că, primul pas a fost mersul la cumpărături. Protejate cu mască, gospodinele au luat la pas toate magazinele. Centrele comerciale și piețele arătau la fel de aglomerate ca într-un Crăciun fără restricții, singura diferența fiind masca de protecție purtata și ea uneori doar de formă sau, mai de grabă de frica amenzilor.

Cu sau fără să respecte ”ca la carte” regulile impuse de pandemie, gospodinele au avut un singur scop: aprovizionarea pentru masa de sărbători. Pentru unele, cumpărăturile au însemnat doar ingredientele necesare pregătirii bucatelor pentru că au ales să-și gătească totul acasă, în mod tradițional. Gospodinele întâlnite în Piața Centrală povestesc că cele făcute în casă sunt mult mai gustoase și fiecare preparat are câte un secret pe care de altfel, cu greu, îl împărtășesc.

”Sunt mai bune cele pregătite în casă. Toate au câte un secret. De exemplu eu fac sarmalele fără ceapă călită”, ne-a spus o gospodină.

Pentru o altă gospodină de 80 de ani din Buzău, sărbătorile vor arăta aproape la fel ca anul trecut. Crăciunul îl va petrece singură, dar de pe masă nu-i va lipsi nimic.

”Acasă, de una singură. Voi avea de toate pe masă. Tobă, lebar, sarmale. Ca tot românul”, ne-a mărturisit bătrâna care în ajun de Crăciun își făcea ultimele cumpărături.

Pentru o altă familie din Buzău, finalul de an va fi mai trist. Copiii plecați în străinătate nu pot le pot fi aproape. Restricțiile impuse i-ar băga direct în carantină așa că preferă să amâne venirea în țară, la părinți.

”Din păcate băiatul meu este plecat în străinătate . Este în Anglia. Am vorbit cu el dimineață. Nu mai vine acasă. Acum abia după sărbători, pe 13 februarie îl așteptăm. Și atunci e sărbătoare pentru noi”, ne-a povestit o doamnă.

Totuși, pe masa de Crăciun va avea tot ce se obișnuiește. Cu un buget mai mic, gospodina a pregătit din toate câte puțin.

”Va fi o masă tradițională și cu buget mai limitat. Voi pregăti în casă bucatele tradiționale. Voi face sarmale, friptură, ouă umplute. Dar cred că voi și cumpăra. Nu am tăiat porc”, ne-a mai spus femeia.

O altă gospodină care în Ajunul Crăciunului făcea ultimele pregătiri ne-a spus că va avea parte de sărbători liniștite din care nu va lipsi nici mersul la biserică.