Actualitate

MII DE ANGAJĂRI ÎN PANDEMIE! Ce zonă din Buzău încheie anul cu cei mai puțini șomeri

Pandemia a afectat mii de afaceri din toată țara, însă au fost și patroni care și-au reorganizat activitatea având nevoie chiar și de noi angajați. Fenomenul a fost întâlnit și pe piața muncii din Buzău unde, în primele zece luni ale acestui an, au fost create mii de noi locuri de muncă. În acest context, bazinul Nehoiu încheie anul 2020 cu cei mai puțini șomeri din tot județul.

Angajările au continuat și pe perioada pandemiei, zeci de buzoieni reușind să-și găsească un loc de muncă în fiecare lună.

”În ciuda manifestărilor pandemiei în domeniile economice menționate anterior, în primele 10 luni ale anului 2020, au fost create și ocupate în județul Buzău peste 7.500 de locuri de muncă. Tendința generală a fost și în primele luni ale anului 2020 ca economia județului Buzău să genereze în medie între 100 și 180 locuri vacante zilnic”, se arată într-un raport întocmit de reprezentanții AJOFM Buzău.

Cele mai multe dintre persoanele angajate sunt cele care știu o meserie.

”90% dintre aceste locuri de muncă nou create se adresează în special structurilor profesionale calificate. Absolvenții școlilor de arte și meserii, profesional, învățământ tehnic nu au intrat în șomaj indemnizat, fiind recrutați de pe băncile școlilor, ceea ce demonstrează viabilitatea acestor forme de învățământ în asigurarea necesarului de forță de muncă calificată pe piața forței de muncă buzoiene. Din aproximativ 3.700 absolvenți promoția 2020 învățământ liceal, postliceal, studii superioare, numai aproximativ  330 tineri  au intrat în șomaj indemnizat ”, a spus Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Analiza îi îngrijorează pe analiștii de pe piața muncii buzoiene tocmai pentru că aceste structuri sunt tot mai rar întâlnite.

”Inexistența în primele 10 luni ale anului 2020 ca de altfel și în anul 2019 a forței de muncă calificate demonstrează încă o data că școala nu produce forță de muncă calificată necesară acoperirii cerințelor agenților economici din județul Buzău”, a explicat directorul AJOM.

Pe de altă parte numărul șomerilor neindemnizați a crescut, iar o analiză arată că mii de persoane care nu au un loc de muncă nu au decât patru clase.

”Există în continuare în structura bazei de date un număr de aproximativ 8300 șomeri cu studii primare, fără studii, sau gimnaziale.  Dintre aceștia peste 50% au doar 4 clase, fiind persoane ce greu pătrund pe piața muncii, nu au  calificare și nu pot fi cuprinse la măsuri active de creștere a șanselor de ocupare”, a punctat Ionel Tociu.

În ceea ce privește distribuția șomerilor pe zone, analiza AJOFM arată că cele mai puține persoane fără ocupație la finalul acestui an sunt în Nehoiu, în timp ce cei mai mulți șomeri sunt în zona municipiului Buzău.