Actualitate

(Video) Furtună la Buzău. A fost emis mesajul Ro Alert

Nori negri, ploaia torențială și un vânt extrem de puternic. Asta a adus Sărbătoarea Sfântului Ilie în județul Buzău, zonă pentru care meteorologii au emis în ultimele două ore două avertizări cod portocaliu valabile pentru zone diferite ale județului. Prima a fost valabilă până la această oră pentru 16 comune din zona de centru –est a județului, până la limita cu Vrancea, iar cea de-a doua, valabilă încă pentru alte 40 de minute, a vizat 20 de localități, suprapunându-se în parte cu arealul primei avertizări, dar cuprinzând și municipiul Buzău precum și comune dinspre limita cu județul Brăila.

Timp de câteva minte, municipiul Buzău a fost cuprins de o furtună puternică, timp în care populația a fost avertizată să nu iasă din case.

Pompierii au anunțat că vijelia se va manifesta în intervalul 14.40 – 15.40.

Pe perioada vijeliei, buzoienii au avut nevoie de ajutorul pompierilor. Potrivit ISU Buzău, primul apel la 112, numărul unic de urgență, a fost primit de la o persoană care anunța o problemă apărută din cauza furtunii pe strada Democrației, colț cu Mioriței. Era vorba despre un copac doborât de vântul puternic.

La această oră, pompierii intervin în municipiul Buzău pe strada Oltului unde un arbore s-a prăbușit peste un autoturism. Un apel a venit și din localitatea Dedulești din comuna Topliceni unde un localnic s-a plâns că apa i-a inundat garajul gospodăriei și a cerut ajutor pentru evacuarea acesteia.

”ISU Buzău intervine în acest moment pe raza municipiului Buzău pentru degajarea unor arbori căzuți ca urmare a fenomenelor meteo: pe Strada Democrației la intersecția cu Strada Mioriței a căzut un arbore pe carosabil, pe strada Oltului un arbore s-a prăbușit peste un autoturism, pe Strada General Grigore Baștan un arbore s-a prăbușit peste un autoturism.

De asemenea, a mai fost primit un apel ce semnala prăbușirea unui arbore peste un autoturism pe strada Turdei în municipiul Buzău. Echipajul de pe strada Oltului, ce a încheiat misiunea anterioară, se îndreaptă către zona indicată.

Totodată în urma cantităților mari de precipitații căzute, pompierii intervin pentru evacuarea apei dintr-o anexa de pe raza localității Dedulesti, informează ISU Buzău.

În toate cazurile se acționează pentru înlăturarea efectelor negative.

Avertizarea de vijelii a devenit o obișnuință în ultima perioadă și este doar o coincidență că apare și azi, când creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie. În tradiția populară, acesta este cunoscut ca protector al recoltelor și aducător de ploi.

Etichete