În ultima perioadă, locuitori din diverse puncte ale Buzăului au reclamat prezența haitelor de câini maidanezi pe stradă. Au fost, însă, și cazuri în care oamenii au fost atacați de patrupede. Este și cazul unor eleve din municipiu, atacate de un câine, zilele trecute, în timp ce se îndreptau spre școală. Pentru a evita astfel de situații, trebuie să știm cum să reacționăm, spun specialiștii. Fuga, mișcările bruște ori tonul agresiv nu fac decât să agite animalul, care poate să devină și mai periculos. Într-o intervenție în direct în cadrul emisiunii Sens Direct, de la Focus Tv, președintele Asociației K9 for Humanity, Daniel Toma, a venit cu o serie de sfaturi extrem de utile pentru a ne feri de agresivitatea unor animale fără stăpân.
Asociația K9 for Humanity pregătește câinii să acționeze în situații diferite, de salvare, din mediul natural, de sub dărâmături, avalanșe, etc. Familiarizat cu patrupedele și comportamentul acestora, președintele asociației, Daniel Toma, ne învață cum să acționăm dacă întâlnim câini fără stăpân agresivi.
„Important este să-ți controlezi reacțiile astfel încât să nu agravezi situația. Dacă țipi, îți fluturi brațele, sau fugi, se pot declanșa instinctele de prădător ale câinilor, de vânătoare, astfel ei pot să atace. În astfel de situații, cel mai important lucru este să rămânem calmi, pe cât posibil, pentru a nu întărâta animalul. Nu alerga. De exemplu, când întâlnești un câine atunci când alergi, încetinești până la un mers lent, nu mai alerga. Mergi în direcția opusă câinelui, dar fără să te întorci complet cu spatele. Se urmărește, cu colțul ochiului, în timp ce te îndepărtezi de el. De asemenea, dacă stai complet nemișcat, cu brațele întinse pe lângă corp, câinele își va pierde interesul și va pleca. Un al doilea sfat este să nu privești câinele în ochi. Contactul vizual direct poate intensifica comportamentul agresiv al câinelui. Câinii pot interpreta gestul de a-i privi în ochi ca pe o amenințare și pot deveni mai agresivi. Este bine să urmărești câinele cu privirea, dar evită contactul vizual direct. În acest fel, îi arăți câinelui că nu ești o amenințare pentru el și sunt șanse mai mari să plece”, a declarat președintele Asociației K9 for Humanity, Daniel Toma.
Foarte important este și modul în care vorbim cu animalul. În momentul în care îl vedem că începe să latre și să se apropie amenințător, în niciun caz nu trebuie să strigăm, ci indicat este să îi vorbim pe un ton prietenos, ceea ce îl va face să dea înapoi.
„Este indicat să încercăm să potolim un animal agresiv vorbindu-i, însă nu trebuie să folosim un ton puternic, un ton provocator. Trebuie folosit un ton prietenos. Un alt sfat important este să încercăm să-i distragem câinelui atenția cu un obiect. Adică orice obiect pe care-l ai la îndemână poate fi util. Dă-i ceva de ronțăit: o sticlă de plastic, un pantof, un pachet de șervețele, o umbrelă ș.a.m.d. Câinele are tendința să se ducă și să-l prindă. O geacă, un rucsac, o geantă, orice. Asta îi va distrage câinelui atenția și tu vei avea timpul necesar să scapi. Confruntă-l. Ce înseamnă confruntă-l? Dacă, în continuare, câinele este agresiv, confruntă-l, fără a-l privi în ochi. Strigă pe un ton puternic să plece, însă nu să conducă spre agresivitate tonul folosit. Spune-i aceasta pe un ton impunător, nu agresiv. „Nu” sau „pleacă”, comenzi pe care și câinii fără stăpân le pot recunoaște ușor. Nu mai spun de cei dresați”, a adăugat președintele asociației K9 for Humanity, Daniel Toma.
De asemenea, o altă situație întâlnită este aceea când o haită te poate lua în vizor. Este suficient ca unul dintre câini să îți remarce prezența, că și ceilalți se vor lua după el și se vor îndemna unul pe celălalt spre a ataca. Aceleași sfaturi se aplică și în această situație. Statul pe loc, calm, este cea mai bună strategie. Și mersul cu bicicleta poate deveni periculos în preajma unui câine agresiv.
„Ideal, în această situație, este să te dai jos de pe bicicletă și să o folosești precum un scut. Și dacă, într-adevăr, te-a prins de braț sau de picior, important este să nu faci mișcări bruște căci el are instinctul de a sfâșia. Trage stânga-dreapta cu capul și atunci smulge. Dacă poți să-l ridici cumva, de picioare, ca să simplifici atacul câinelui”, a mai explicat Daniel Toma.
Cel mai important, așadar, în cazul în care întâlnim un câine agresiv este să rămânem calmi, pentru a gestiona foarte bine situația. .
Adaugă comentarii