Actualitate

Ziua și alerta alimentară! Legume și fructe cu pesticide, pizza cu șuruburi, în magazinele din Buzău

Nu trece zi fără ca inspectorii sanitar veterinari să nu descindă în magazinele din Buzău pentru a retrage de la vânzare produse improprii consumului. De la începutul acestei săptămâni, nu mai puțin de 3 alerte alimentare emise de ANSVSA au vizat și Buzăul.

De exemplu, inspectorii DSVSA Buzău au retras de pe rafturile magazinelor un lot de pizza congelată, care conținea, pe lângă ciuperci și brânză, șuruburi.

“Am avut o alertă cu 98 de bucăți de pizza recepționate la nivelul județului. Este vorba despre pizza cu prezența unui corp străin. A fost depistată prezența unui șurb, fapt pentru care s-a inițiat procedura retragerii întregului lor. Au fost recepționate 98 de bucăți, dintre care 78 au fost comercializate iar 20 au fost retrase de inspectorii DSVSA, urmând ca acestea să fie distruse”, a declarat pentru șansanews.ro purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, dr.Iulian Moca.

Pe rafturile magazinelor din Buzău au ajuns, în ultima perioadă, și fructe și legume cu conținut ridicat de pesticide. Problema este că mare parte din aceste produse au fost deja cumpărate de buzoieni.

Un cunoscut lanț de supermarketuri, Penny, cu puncte de lucru în mai multe localități ale județului, cere clienților care au cumpărat rodii importate din Turcia, comercializate în perioada 3 – 16 februarie, să le returneze magazinului, în cazul în care nu le-au consumat.

“O altă alertă se referă la comercializarea castraveților, cu proveniență Turcia, cu depășire de limite la pesticide. La nivelul județului Buzău au fost recepționate 477 kg iar în urma verificărilor inspectorilor DSV s-a constatat că întreaga cantitate a fost comercializată. Cea de-a doua alertă se referă la rodii comercializate în rețeaua de magazine Penny. La nivelul județului Buzău au fost recepționate 502 bucăți. Alerta nu este încă finalizată, inspectorii DSV verifică existența acestui produs în magazine.”

Buzoienii sunt sfătuiți să nu consume fructele și legumele din loturile incriminate, ci să le distrugă sau să le aducă in magazinul  din care le-au achizitionat, urmând sa le fie restituită contravaloarea în baza bonului fiscal.