Actualitate

CUM SĂRBĂTORIM PAȘTELE ANUL ACESTA? Lămuriri de la Patriarhie

Anul acesta, de Paște, credincioșii vor putea lua parte la slujba de Înviere, vor putea intra în biserică și vor primi Sfânta Lumină, dar și Sfintele Paști. O ședință pe tema modului în care vor fi organizate slujbele religioase a avut loc, astăzi, la sediul Guvernului. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a prezentat în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv, concluziile acestor discuții, modul în care va fi sărbătorită Învierea Domnului, anul acesta.

“În acest an se poate respecta în mod deplin libertatea religioasă. În noaptea de Paște, credincioșii vor putea participa fizic la slujbe, respectând toate regulile sanitare: purtarea măștii, păstrarea distanței fizice de 1,5 m afară, 2 m în interiorul bisericii. Slujba de Înviere va începe la ora 0:00, partea principală la care participă cei mai mulți credincioși se va desfășura afară, în exterior,durează aproape 40 de minute. După ce credincioșii primesc Sfânta Lumină, se va citi Sfânta Evanghelie, se va rosti predica, apoi se vor oferi Paștile, acea pâine binecuvântată, stropită cu agheasmă și vin, pregătită în punguțe de unică folosință. Apoi, așa cum știm, cei mai mulți participanți se întorc la casele lor, rămânând cei care vor să participe până la final. Vor intra în biserică mai puțini, va trebui păstrată distanța de 2 m între persoane. Alți credincioși vor putea participa de afară, la slujbă.”

De asemenea, în noaptea de Înviere, credincioșii vor trebui să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere, care le permite să iasă din locuințe pe timpul nopții.

“Nu se pune problema transportului în comun. E vorba de deplasarea în baza unei declarații pe propria răspundere în care va fi inserat un punct referitor la deplasarea pe jos sau cu autoturismul personal, până la biserică.”, a precizat la Focus Tv, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Anul acesta, catolicii vor sărbători Paștele pe 4 aprilie, iar Paștele ortodox va fi pe 2 mai.