Actualitate

RĂMÂNE CUM S-A STABILIT! Buzoienii plătesc taxe majorate cu peste 50%

Locuitorii municipiului Buzău vor plăti în continuare taxe și impozite locale mai mari decât anul trecut cu procente cuprinse între 50 și 300 %. Hotărârea de Consiliu Local adoptată la finele anului trecut, prin care s-a aprobat o astfel de majorare, a fost modificată în ședința de astăzi, 25 martie, însă fără a avea vreun efect asupra buzunarelor buzoienilor. Practic, este vorba despre o modificare de formă, și nu de fond, astfel că majorarea dărilor locale rămâne în vigoare.

Luna trecută, după ce senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, a cerut public Prefecturii Buzău să verifice legalitatea hotărârii și să ceară revocarea acesteia, autoritățile locale au recunoscut că au greșit în momentul în care au întocmit documentul, și au anunțat că vor opera modificări. Modificări care au fost supuse astăzi, 25 martie, votului consilierilor locali municipali. Este vorba despre impozitul care  se aplică proprietarilor care nu au actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 5 ani și despre valoarea unor taxe pentru afișajul stradal.

Cu alte cuvinte, nicio schimbare privind cuantumul dărilor majorate, plătite de anul acesta de buzoieni. Proiectul supus astăzi votului consilierilor municipali a fost adoptat, fără discuții, cu 15 voturi pentru de la aleșii PSD, 3 abțineri și 4 voturi împotrivă. Consilierii care s-au abținut au fost de la USR-PLUS și PMP, iar împotrivă au fost aleșii PNL și un reprezentant PMP.

La finele anului trecut, Consiliul local Municipal Buzău a decis, prin vot, majorarea impozitelor și taxelor locale cu procente cuprinse între 50 și 300 %. Liberalii au acuzat public faptul că proiectul a fost adoptat deși nu a fost supus unei dezbateri publice în adevăratul sens al cuvântului, fără ca buzoienilor să li se spună clar cât vor plăti pentru casele și terenurile deținute.

De partea cealaltă, primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că majorarea s-a făcut respectându-se legea și că era nevoie de acest pas pentru că dările nu au mai fost majorate de ani buni, iar Primăria are nevoie de bani pentru a putea funcționa.