Actualitate

Cum se desfășoară activitatea în cabinetele din Policlinica 23 August, după descinderile anchetatorilor. Date noi din anchetă

FOTO cu caracter ilustrativ

Este liniște după perchezițiile desfășurate pe 30 ianuarie în cabinetele de expertiză medicală din cadrul Policlinicii 23 August. A doua zi după descinderea anchetatorilor, cei trei medici au revenit la serviciu. Printr-un comunicat de presă, Casa Județeană de Pensii, care are contract cu cabinetele de expertiză medicală, a transmis că activitatea se desfășoară după programul normal de lucru.

”Vă comunicăm faptul că, începând cu data de 31.01.2024, activitatea celor patru cabinete de expertiză medicală se desfășoară în condiții normale, cu respectarea programului de lucru afișat la sediul acestora și pe site-ul instituției”, se arată în comunicatul de presă emis de Casa Județeană de Pensii Buzău

De altfel, astăzi, vineri, 2 februarie, programul de lucru se încheie la ora 12.00 astfel că după această oră nu mai era nicio persoană în fața cabinetelor. Singura care încă era la serviciu, în jurul orei 12.40, era dr. Valentina Ilie, medic specialist în medicina muncii, însă nu a dorit să ofere niciun punct de vedere cu privire la activitatea sa, după descinderea anchetatorilor.

20 de persoane audiate până acum

Pe de altă parte, surse apropiate anchetei aflate în desfășurare, ne-au comunicat faptul că până acum cei trei medici de expertiza muncii, respectiv Valentin Coleașă, Valentina Ilie și Iolanda Mîndru, nu au fost audiați. În schimb, cele 4 asistente au fost audiate. De altfel, audierile continuă și este posibil ca acestea să se încheie săptămâna viitoare. Până acum au fost audiate 20 de persoane, deși estimările inițiale arătau că ar fi de audiat 15 persoane, însă numărul persoanelor care ar putea avea informații cu privire la obiectul anchetei s-a tot mărit fapt care explică și perioada extinsă a audierilor.

Cert este că deocamdată anchetatorii nu au dispus nicio măsură de interzicere a exercitării profesiei sau vreo altă măsură care să-i vizeze pe vreunul dintre cei trei medici vizați de anchetă fapt care explică de ce activitatea în cele trei cabinete se desfășoară după programul normal de lucru.

Potrivit informațiilor primite de la Casa Județeană de Pensii, cei trei medici au competența de a emite deciziile de încadrare în grad de invaliditate, documente ce stau la baza emiterii deciziilor de pensionare anticipată pe caz de boală. În plus, reprezentanții Casei Județene de Pensii Buzău subliniază, printr-un comunicat de presă, faptul că responsabilitatea corectitudinii documentelor emise revine exclusiv medicilor.

„Realitatea și corectitudinea datelor aparțin în exclusivitate medicilor de expertiză medicală, a căror activitate este coordonată din punct de vedere științific și medical doar de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, fiind un act medical care poate fi contestat, conform legii, la Comisia pentru Soluționarea Contestațiilor de la Galați sau la INEMRCM București, după caz.

În concluzie, emiterea deciziei medicale intră exclusiv în sfera de competență a medicilor de expertiză medicală și, implicit a Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, drept for tutelar superior.

Menționăm faptul că, potrivit competențelor ce îi revin, CJP Buzău procedează la emiterea deciziilor administrative de deschidere a drepturilor de pensie de invaliditate și plată a acestora, având la bază deciziile medicale de încadrare în grad de invaliditate emise de către medicii experți, potrivit procedurilor legale”, informează Casa Județeană de Pensii.

Doar în luna ianuarie 2024, la Casa Județeană de Pensii Buzău au fost depuse 77 de dosare noi de pensionare de invaliditate.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian