Actualitate

Cum se face un test pentru COVID pe bază de salivă? Toți părinții trebuie să vadă asta (VIDEO)

Testele din salivă pentru depistarea coronavirusului au ajuns, în sfârșit, în teritoriu. După asamblarea componentelor necesare efectuării testului, punguțele vor ajunge la copii, imediat după reluarea cursurilor, pe 2 decembrie. Cel mai probabil, în majoritatea cazurilor, la Buzău, părinții îi vor testa pe copii acasă și vor transmite rezultatul, decizia privind modul în care se vor face aceste teste căzând în sarcina consiliului de administrație al fiecărei școli în parte.

Înainte ca aceste teste să ajungă la copii, luni, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a  postat pe contul său de Facebook un scurt film, al cărui protagonist este, alături de un elev,  arătând cum se utilizează un test de salivă și afirmând că administrarea acestuia de către orice persoană fără pregătire medicală durează mai puţin de un minut.

Pe de altă parte, ministrul Educației a anunțat că profesorii care se vor implica în montarea dispotivitelor testelor din salivă, care au venit la grămadă în pungi de câte 25 de component, vor fi recompensați cu zile libere.

 “Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. (…) Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei.

 El a menţionat că directorul este cel care coordonează operaţiunea de asamblare a testelor în fiecare unitate de învăţământ.  

“Fiecare şcoală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei şcoli, va apela la colegi cadre didactice,  va apela la personalul didactic şi didactic auxiliar, personal nedidactic şi, acolo unde există, un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, asistenţi medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Detalii despre testele pe care le vor primi elevii din Buzău și AICI