Actualitate

Cum se organizează festivitățile de început de an școlar, la Buzău. Cine are voie în curtea școlii, cine nu. Mesajul autorităților din Învățământ

Se fac ultimele pregătiri pentru începutul noului an școlar, se decide cum vor avea loc festivitățile de deschidere, astfel încât toată lumea să fie în siguranță, dat fiind că ne aflăm în al patrulea val al pandemiei, iar cazurile de COVID cresc de la o zi la alta.

La Buzău, fiecare școală a avut posibilitatea să decidă cum se va desfășura prima zi din anul școlar 2021-2022. Deciziile ce privesc modul în care se vor desfășura festivitățile, primele în pandemie datorită faptului că anul trecut manifestările de acest gen au fost interzise, au fost discutate și aprobate în consiliile de administrație. Astfel, fiecare unitate de învățământ a decis cum vor avea loc manifestările: unele școli  nu organizează nimic, altele își așteaptă elevii alături de părinți pe terenurile de sport, însă atrag atenția că regulile trebuie musai respectate.

De pildă, la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Buzău, festivitatea de deschidere va fi pentru toată lumea. Pentru a nu se înregistra aglomerație, conducerea speră ca în curtea școlii să fie toți copiii și doar părinții elevilor din clasele a cincea și a noua.

„Vrem să fim în asentimentul tuturor, realizând o deschidere cu prezență fizică a tuturor elevilor și probabil și părinți, dar ne așteptăm să fie în special părinții claselor a cincea și a noua. Deci, cu rugămintea purtării măștii și de a respecta celelalte norme pentru exterior, având în vedere că va fi o densitate mare aici a persoanelor, îi așteptăm pe elevii noștri să începem anul școlar, și cu speranța că vom avea un nou școlar mai bun decât cel care a trecut. Sperăm ca lucrurile să decurgă cât mai bine”. a declarat Virginia Mândruță Tănăsescu, directorul Colegiului Național „B. P. Hasdeu”

La Școala „George Emil Palade” din municipiul Buzău, nu va fi organizată festivitatea de deschidere în curtea unității de învățământ. Copiii vor intra direct în clase iar momentul primei zile va fi transmis online. La Școala nr. 11, cea mai mare din municipiu, cu circa 2000 de copii înscriși, conducerea a decis ca festivitatea  să aibă loc în curtea școlii, pe terenul de sport, cu începere de la ora 9.00, doar cu participarea claselor pregătitoare. Fiecare copil va putea fi însoțit de maxim doi adulți. Ceilalți vor intra în clase în timp ce elevii din 5-8 vor veni la școală la ora 13.30. La Școala Nr. 5 din orașul Buzău acolo unde sunt circa 390 de elevi, conducerea școlii a decis ca festivitatea de deschidere a noului an școlar să fie pentru toată lumea.

„Festivitatea va fi la ora 09:00, deja am transmis pe grupuri, am luat legătura și cu părinții copiilor de la clasa pregătitoare. Festivitatea se va ține în curtea școlii. Elevi, părinți, vom respecta măsurile sanitare, toată lumea va purta masca, încercăm să asigurăm și distanța sanitară necesară. Am optat pentru festivitatea cu toți copiii, am ales această opțiune pentru că legea ne dă voie, iar anul trecut copiii au fost privați de acest drept”. a declarat Nicoleta Sarafolean, directorul Școlii nr. 5.

La Școala Nr. 7 din cartierul Dorobanți nu se organizează festivitate de deschidere a noului an școlar. Copiii vor merge direct în clasele lor, fără ca părinții să aibă acces în școală. In schimb, la Școala Nr. 1 de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, va fi festivitate, dar în condiții foarte stricte.

„La ora 9 avem o scurtă festivitate, unde vor participa doar elevii de la ciclul primar, și doar câte un singur părinte pentru fiecare elev de la clasa pregătitoare, festivitate care se va desfășura pentru a putea să-i întâmpinăm pe cei mici așa cum se cuvine. După terminarea festivității cei mici vor sta în clase cu învățătorii, iar după-amiaza la ora 13 vor veni cei de la ciclul gimnazial. Deci nu vor fi prezenți decât 400 de elevi din ciclul primar, în jur de 80 de părinți de la clasele pregătitoare și cadrele didactice, în jude 50 de cadre, deci vom fi aproximativ 550 de persoane în total.” a declarat Monica Gheorghe, directorul Școlii Nr. 1

Oricare ar fi scenariul după care se vor organiza luni festivitățile de început a noului an școlar, autoritățile din Învățământ au un mesaj clar pentru pentru toată lumea:

”Rugămintea și apelul pe care îl fac și la elevi, și la părinți, și la profesori, și la bunici și la întreaga comunitate este să respectăm precizările făcute, adică purtarea măștii și o durată cât se poate de redusă a acestei festivități pentru că și slujba de început de an școlar poate fi continuată de preotul respectiv în fiecare sală de clasă, dacă se ține la acest lucru, și cuvintele de deschidere pot fi puțin reduse, astfel încât să ne încadrăm într-o oră și jumătate fără niciun fel de dificultate pentru a evita starea de aglomerație și suprapopulare, mai ales că vremea se anunță bună”, a declarat șeful ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.