Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

(FOTO) Temnița ororilor de la Rm. Sărat ar putea intra în Patrimoniul UNESCO

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, cunoscută drept una dintre cele mai de temut temnițe din perioada comunistă, ar putea fi inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Anunțul a fost făcut de ministrul PNL al Culturii, Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Culturii, au fost făcute primele demersuri pentru ca mai multe închisori recunoscute pentru ororile de care au avut parte deținuții din perioada comunismului, printre care și cea din Râmnicu Sărat, să fie incluse în Patrimoniul UNESCO. O întâlnire de lucru în acest sens a avut loc marți, 20 februarie, la Ministerul Culturii.

“Fostele închisori comuniste – Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar. În cursul zilei de ieri, am avut o discuție aplicată privind inițierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, ne asigurăm că fostele închisori comuniste nu vor fi uitate, că vor fi păstrate și puse în valoare, că se vor menține în timp ca spații ale memoriei, învățării și reflecției”, anunță ministrul PNL al Culturii, Raluca Turcan.

Ministrul subliniază că au fost făcuți primii pași pentru realizarea dosarului de înscriere.

“Ministerul Culturii, prin efortul Institutului Național al Patrimoniului și al partenerilor implicați, a pregătit foaia de parcurs, cu obiectivele științifice și administrative concrete pentru completarea în conformitate cu cerințele UNESCO a dosarului de înscriere in Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.”

Demersul Ministerului Culturii este salutat de reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

“IICCMER susține această inițiativă importantă pentru prezervarea memoriei opresiunii la care au fost supuși cetățenii României în timpul regimului totalitar comunist și va colabora strâns cu specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului și cu ceilalți parteneri implicați la realizarea dosarului de înscriere.”

Pe de altă parte, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, cunoscută și ca“pușcăria izolării totale”, din cauza regimului sever aplicat deținuților politici, este inclusă într-un proiect de restaurare și punere în valoare. Contractul de finanțare a proiectului Memorialul “Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat a fost semnat în octombrie 2022, fiind prevăzută o finanțare europeană de circa 9 milioane euro. Detalii, AICI.