Actualitate

CUM SE VEDE COMETA NEOWISE DE PE DEALUL BECENIULUI. FOTO RAR

Cerul nopții este, zilele acestea, scena unui spectacol unic, care va mai putea fi admirat peste mii de ani. O cometă descoperită la începutul anului poate fi observată, cu ochiul liber, dar, și mai bine, cu ajutorul unui binoclu, atunci când cerul e senin. Este vorba despre NEOWISE, cea mai strălucitoare cometă vizibilă în nordul Terrei, în ultimii 23 de ani. În aceste zile, ea se află la cea mai mică distanţă de pământ. Cometa este vizibilă şi din România și a fost imortalizată deja de un cunoscut fotograf din Buzău.


Vali Blidaru a povestit în exclusivitate pentru șansanews.ro cum a luat naștere fotografia ce surprinde în toată splendoarea cometa NEOWISE, corp ceresc ce va fi vizibil din nou peste circa 7000 de ani.


”Fotografia e realizată luni noapte, după ora 23.00. Am așteptat o săptămână ca cerul să fie degajat de nori, pentru că a tot fost înnorat. Aseară a fost momentul. Am făcut poza după ora 23,00 când noaptea era stăpână peste tot. Am urcat pe un deal din zona Beceniului, la Valea Părului și am realizat această fotografie. Ca să faci o astfel de imagine ai nevoie de un trepied solid și de un aparat profesional. Nu o să-ți iasă cu un telefon niciodată, oricât de performant ar fi, la acest moment. Un telefon nu e capabil tehnic să facă expuneri atât de lungi sau dacă vorbim despre „zgomotul de imagine” generat de astfel de expuneri. (..) Cometa se poate observa privind către nord-vest, undeva în spatele Carului Mare. Astă seară voi merge din nou pentru că vreau să mai scot o imagine, însă din alt punct.”


Având în vedere că o astfel de imagine pe cer, cu acest corp ceresc, va mai fi posibilă poate chiar după mii de ani, Vali Blidaru recomandă amatorilor de fotografie să nu rateze ocazia de a imortaliza cometa NEOWISE:


” Luminile orașului parazitează cerul nopții. Ideal e să mergi în afara orașului, pe un deal chiar, unde pot fi văzute miliarde de stele iar imaginea este unică. O cometă ca aceasta o vezi o dată în viață. E păcat sa ratezi momentul. Atenție însă, imaginea așa cum am surprins-o eu nu o poți vedea cu ochiul liber. Obiectivul aparatului foto a mărit imaginea, implicit cometa, dar dacă ai un binoclu, un telescop e ideal, este spectaculos, îți încântă sufletul”.


Cometa C/2020 F3 a fost observată pentru prima dată în martie, când era prea slabă pentru ca cineva să o poată vedea cu uşurinţă. Corpul ceresc a primit numele NEOWISE, după observatorul care a identificat-o prima dată.

Astronomii s-au temut că ar putea fi distrusă odată cu apropierea de soare, aşa cum s-a întâmplat cu alte obiecte de acest fel în 2020, dar Neowise a supravieţuit propriei întâlniri cu soarele şi la sfârşitul săptămânii trecute a ajuns pe orbita lui Mercur. Acum este din nou pe drumul său spre părţile îndepărtate ale sistemului nostru solar, scrie The Independent.

Neowise este una dintre puţinele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol şi va sta pe cer aproape toată luna iulie.

Obiectul este acum suficient de luminos pentru a fi reperat cu ochiul liber, dar pentru o mai bună observare este mai simplu să foloseşti un binoclul pentru a o repera, iar odată ce este localizată, o poţi vedea cu ochiul liber.

În această perioadă Luna va fi uneori pe cer în acelaşi timp cu cometa. Cea mai optimă perioadă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare a început pe 15 iulie și se termină pe 25 iulie.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu