Actualitate

CUM VA ARĂTĂ ZIUA NAȚIONALĂ LA BUZĂU! Consiliul Județean a renunțat la fasolea din Crâng. Ce se întâmplă cu parada militară, târgul de Crăciun și Orășelul Copiilor

Pandemia rescrie organizarea celei mai mari sărbători a românilor. Ziua Națională va fi săracă anul acesta în manifestări ce presupun aglomerări de oameni, iar asta înseamnă anularea multor activități atractive pentru perioada sărbătorilor de iarnă. La Buzău, prima tăiată de pe listă a fost tradiționala fasole cu ciolan, servită în Parcul Crâng , moment în care se adunau laolaltă peste 3000 de oameni.

Mai este doar o lună și jumătate până la startul sărbătorilor de iarnă, așa că autoritățile au început pregătirile. Consilierii Județeni, reuniți joi pentru ultima ședință din actualul mandat, au aprobat bugetul și desfășurătorul evenimentelor ce vor avea loc de Ziua Națională. În contextul pandemiei de coronavirus și a creșterilor din ultima perioadă, bugetul alocat este de aproape trei ori mai mic decât cel de anul trecut. Concret, anul acesta au fost alocați doar 150.000 de lei față de 500.000 de lei cât s-au cheltuit în 2019. Însă și lista evenimentelor este mult mai scurtă. În primul rând, președintele Consiliului Județean a anunțat că nu se va mai seri tradiționala fasole cu ciolan în Parcul Crâng. De asemenea, o parte din activitățile care se derulau la Muzeul Județean sau în alte locuri cum ar fi spectacolele în aer liber au fost de asemenea anulate.

Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău

Consiliul Județean va păstra tradiția iluminatului festiv de sărbători dar și pe cea a colindărilor care obișnuiau să-i viziteze pe consilierii județeni. De asemenea, din bugetul local vor fi și anul acesta premiați căștigătorii concursului de istorie.

”În acest an, Ziua Națională a României ca și Sărbătorile de iarnă sunt marcate de situația epidemiologică generată de pandemia de COVID – 19 ceea ce face ca aria acțiunilor obișnuite din alți ani să fie semnificativ restrânsă. În aceste condiții, pentru 2020 ne propunem să ne asumăm calitatea de coorganizator al concursului de istorie organizat anual de Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” numai dacă nu vor fi stabilite restricții legale de desfășurare precum și o finanțare nerambursabilă pentru editarea nr. 28 al revistei „Străjer în Calea Furtunilor”. Consiliul Județean Buzău își asumă o responsabilitate financiară în sumă de 25.000 lei pentru organizarea concursului, reprezentând cheltuieli de organizare și desfășurare, contravaloare premii precum și suma de 7000 lei reprezentând cheltuieli pentru editarea revistei „Străjer în Calea Furtunilor”, se arată în hotărârea aprobată joi de consilierii județeni.

De asemenea, din bugetul alocat vor fi distribuite cadouri a mii de copii. Anul trecut 12.000 de copii au primit daruri de la Consiliul Județean.

”Din suma propusă, intenționăm să acordăm cadouri tradiționale beneficiarilor – copii și adulți din centrele rezidențiale și aflați la asistenții maternali, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău precum și colindătorilor care ne vor vizita. Vom oferi cadouri și copiilor din familii vulnerabile din alte localități ale județului”, se arată în același document.

Pandemia de coronavirus impune restricții și când vine vorba despre parada militară, mai ales că era un moment foarte așteptat de mii de buzoieni. Deocamdată, reprezentanții Diviziei 2 Infacterie Getica au declarat pentru sansanews.ro că nu a fost luată o decizie în ceea ce privește evenimentele de 1 Decembie. Este cert că Ziua Națională va fi marcată la Buzău și de militarii buzoieni însă nu se știe dacă va fi vorba despre o paradă sau activități mult mai restrânse, fără public.

La rândul ei, Primăria Buzău vine cu noutăți pentru buzoienii care an de an obișnuiau să dea stratul sărbătorilor de iarnă pe Platoul Dacia,la deschidere Târgului de Crăciun.

”Nu știm cum ne vom organiza anul acesta. Deocamdată suntem în licitație cu iluminatul festiv, însă nu am luat nicio decizie cu privire la Târgul de Crăciun sau Orășelul Copiilor din Parcul Crâng”, a spus pentru șansanews.ro Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.

Chiar dacă pe Platoul Dacia va fi împodobit bradul de Crăciun, copii nu vor avea parte de aceeși distracție. Cel puțin tiribombele și patinoarul vor lipsi anul acesta din cauza restricțiilor impuse la nivel național.