Actualitate Social

Cum va fi vremea de Crăciun!

craciun la Buzau
foto: ARHIVĂ

Ne așteaptă un Crăciun călduros. Va fi mai cald decât în mod  obișnuit și nu este exclus ca temperaturile să se apropie de cele din 2014 când termometrele au arătat la București 17-18 grade Celsius, iar la Calafat 20. Ninsori nu vor fi decât la altitudini de peste 1800 de metri, dar și în zonele montane vor fi temperaturi pozitive: ziua în jur de 4 – 5 grade Celsius.
Între timp, până marti seară, la ora 20,00, este valabilă o informare meteo de precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului. Va ploua temporar în cea mai mare parte a țării. Ploile vor fi mai frecvente în vest, nord-vest și centru unde local, îndeosebi în zonele de deal, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 20…30 l/mp.
Vântul va avea intensificări locale și temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari (în general de 55…60 km/h) în regiunile sud-vestice și pe spații mai restrânse în centrul teritoriului.
În zonele montane, treptat, începând din această seară vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, mai consistent în Munții Banatului și vestul Carpaților Meridionali. În special pe creste, vor fi rafale ale vântului de peste 80…90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, iar temporar vizibilitatea va fi redusă.

 

UPDATE [11:41] 23 DEC 2019 ›

Meteorologii au prelungit avertizarea de ploi și vânt, până joi seară. Potrivit ANM, vor fi  ploi şi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării până joi seară. De asemenea, a fost emis un cod galben de ninsori şi viscol în Carpaţii Meridionali şi Occidentali                                         
Astfel, în cursul zilei de luni, ploile vor fi mai frecvente în vest, nord-vest şi centru unde local, îndeosebi la deal şi la munte, se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 20…30 l/mp . Din noaptea de luni spre marţi (23/24 decembrie) în Maramureş şi Transilvania se vor semnala precipitaţii mixte, apoi vor predomina ninsorile. Local şi temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 50…60 km/h.
Atenţionarea meteorologică cod galben are intervalul de valabilitate 23 decembrie, ora 20 – 25 decembrie, ora 10, fiind anunţat eviscol şi strat consistent de zăpadă în zona montană înaltă. La munte vor predomina ninsorile, la început în zona înaltă, iar din după-amiaza zilei de marţi (24 decembrie) şi la altitudini mai joase.   În special pe creste, se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpaţii Meridionali şi Occidentali şi vor fi rafale ale vântului de peste 80…90 km/h. Zăpada va fi viscolită si spulberată, iar vizibilitatea va fi redusă semnificativ.