Ca orice copil, Alex este bucuria familiei. De când a aflat că va aduce pe lume un copil, Luminița, mama lui Alex, a avut grijă ca micuțul ei să fie în siguranță. Nașterea și primul an din viața băiețelului au fost pline de fericire, însă liniștea lor s-a năruit când și-au dat seama că Alex nu este ca toți ceilalți copii de vârsta lui. Medicii l-au diagnosticat cu tulburare de spectru autist și întârziere severă de dezvoltare în limbaj. Băiețelul are acum cinci ani și singura șansă de recuperare este un transplant la Viena care, din păcate, costă prea mult pentru puterea financiară a familiei. Pentru a putea vorbi, Alex are nevoie de 10.000 de euro.
Alex a venit ca o binecuvântare pentru familia Ducu. Luminița și Valentin s-au căsătorit din dragoste și ca o familie fericită și-au dorit un copil, chiar dacă cei doi mai aveau un băiețel din prima căsătorie a soției. În urmă cu cini ani a venit pe lume Alexandru. Familia era în sfârșit completă, iar fericirea părea fără margini.
Alexandru s-a născut normal, la 40 de săptămâni, s-a comportat absolut ca un copil normal, la 9 luni deja începuse să silabisească, să spună primele cuvinte, adică mama, tata, până la 1 an.
Atunci au apărut primele primele semne de întrebare. Micuțul lor a început să devină agitat și nu a mai vrut să spună niciun cuvânt, deși până atunci silabisea. Câteva luni mai târziu, soții Dicu și-au dus copilul pentru prima dată la un neuropsihiatru pentru a afla ce este în neregulă cu micuțul lor.
La 1 an şi jumătate, văzând că, el, totuşi, nu mai spune nimic şi în continuare are stereotipii, am mers cu el la neuropsihiatru, ne-a dat tratamente medicamentoase, am făcut tratament medicamentos 6 luni de zile, după care am văzut că el nu are nicio schimbare, nici în bine, nici în rău. Am mers din nou la medic, la un alt medic neuropsihiatru pentru copii, ne-a dat alte tratamente medicamentoase, bineînţeles la fel, fără rezultat. Am început terapii, ni s-a recomandat să facem logoterapie cu el, am început logoterapie la domiciliu 1 an şi 7 luni. După 1 an şi 7 luni, din motive personale, am schimbat terapeutul, am mers la un centru de logopedie din Buzău, la fel, am făcut în fiecare zi, de luni până sâmbătă terapie, plus 2 ore ce fac eu cu el acasă. Diagnosticul concret ni s-a pus la 2 ani, care era spectru autism şi întârziere de dezvoltare psihică şi limbaj.
Diagnosticul crunt le-a răpit liniștea, dar cei doi părinți nu s-au lăsat învinși. Au căutat toate soluțiile pentru ca micuțul lor să fie bine. Au schimbat locurile de muncă astfel încât în permanență unul dintre părinți să stea cu Alex, au făcut credite pentru a putea acoperi cheltuielile cu tratamentele și au învățat cum să facă terapie acasă.
Efortul lor a dat rezultate. Alex a făcut progrese în comportament dar încă are deficiențe mari în vorbire.
Speranța soților Dicu este acum un transplant de celule stem la Viena. Intervenția costă 10 mii de euro, bani pe care însă familia nu îi are. Doar programarea costă 3000 de euro, iar pe lângă lipsa banilor pentru Alex și timpul este un dușman. Intervenția care i-ar reda abilitățile băiețelului trebuie făcută până la vârsta de 7 ani.
Părinții fac tot ce pot, dar au nevoie și de ajutor. În sprijinul lui Alex au venit și reprezentanții unui club de dans, care vineri vor organiza un spectacol caritabil ”Împreună pentru Alexandru, în pași de dans”. Banii din bilete vor fi donați cauzei, iar cine are o putere financiară mai mare poate face direct donații în urna pregătită la Sala mare a Consiliului Județean, acolo unde se va desfășura spectacolul de Crăciun. De asemenea, donații se pot face și în contul deschis pe numele tatălui lui Alex:
DICU VALENTIN cont IBAN: RO 24RZBR0000060021218711, Moneda leu, Raiffeisen BANK, COD RZBRROBU
Adaugă comentarii