Actualitate

Cum vor începe elevii din Buzău semestrul al II-lea. Anunțul șefului IȘJ Buzău

S-au schimbat regulile după care se închid școlile, iar vaccinarea nu mai reprezintă un criteriu după care elevii ar putea trece în online. Sunt ultimele decizii luate de CNSU astfel că semestrul al II-lea va debuta cu alte reguli.

Luni, 17 ianuarie, în prima zi de școală din semestrul al II-lea, elevii și copiii de grădiniță vor veni fizic în unitățile de învățământ, cu excepția celor care sunt deja în online, ca urmare a confirmărilor primite în primele două săptămâni, de după vacanța de iarnă.

”La Buzău, avem vineri, 14 ianuarie, 30 de clase în online. Acestea vor continua așa timp de 7 zile din momentul în care au suspendat activitatea. De luni, 17 ianuarie vom aplica alte reguli. Elevii vor intra în online după ce într-o clasă vor fi înregistrate trei cazuri COVID, iar o școală își va suspenda cursurile abia când 50% din numărul total de clase vor avea activitatea fizică suspendată”, a spus Ionel Meiroșu, inspectorul școlar general din cadrul IȘJ Buzău. 

Iată lista completă a noilor reguli

•             O clasă de elevi sau grupă de grădiniță trece online atunci când se confirmă TREI cazuri de Covid la copii în interval de șapte zile.

•             Suspendarea prezenței fizice durează 10 zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treile caz

•             Școala sau grădinița trece în online integral când cel puțin jumătate dintre clase/grupe au activitatea fizică suspendată

•             Ziua de referință va fi cea de joi, iar decizia suspendării sau revenirii la activitate fizică se ia pentru o săptămâna întreagă

Pe de altă parte, în valul cinci va fi aplicată încă o nouă regulă care va fi luată în calcul pentru închiderea școlilor. Mai exact, toți elevii vor trece în online când gradul de ocupare paturilor de spital pentru pacienții COVID atinge 75%.

În prezent, în Buzău nu este acest risc pentru că multe dintre paturile din unitățile medicale care tratează pacienții COVID sunt încă neocupate. Vineri, 14 ianuarie, în Spitalul Județean Buzău erau ocupate 34 din cele 95 destinate pacienților infectați cu SARS-CoV-2, la Spitalul de la Râmnicu Sărat sunt ocupate 13 din cele 67 de paturi, în timp ce la spitalele din Smeeni și Nehoiu nu este internat niciun pacient COVID. În cele două spitale sunt amenajate 40 de paturi.

Amintim că, prin hotărârea CNSU, a fost eliminat criteriul ratei de vaccinare de minim 60% a personalului dintr-o școală sau grădiniță pentru desfășurarea față în față a cursurilor. La Buzău, rata de vaccinare este de 69,10% în rândul angajaților. În ceea ce privește numărul elevilor imunizați anti COVID, ISJ a actualizat statistica astfel că, în prezent, Buzăul are 4265 de copii vaccinați, adică cu aproape o mie mai mulți decât la ultima evaluare din noiembrie.