Actualitate POLITICĂ

CURSA CONTRA CRONOMETRU PENTRU GAZE NATURALE LA SATE. Până când se pot depune proiectele pentru racordarea la rețele

Satele României intră cu adevărat în Uniunea Europeană, iar oamenii care trăiesc la țară vor avea, în sfârșit, gaze naturale. Primăriile mai au încă o lună la dispoziție pentru a depune proiecte în baza cărora să obțină bani europeni pentru conectarea gospodăriilor din mediul rural.

Vlad Mircea Pufu, candidat PNL Buzău pentru Senatul României și Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării și candidat al PNL Vrancea pentru Camera Deputaților, au vorbit miercuri seară, la Focus TV, despre acest proiect major privind conectarea satelor la rețeaua de gaze naturale. Vlad Mircea Pufu a anunțat în premieră că în Buzău comuna Vadu Pașii e pe ultima sută de metri cu acest proiect. Candidatul PNL Buzău la Senat a ridicat însă problema localităților mici cu privire la conectare.

La rândul său, ministrul Ion Ștefan a venit cu explicații și a anunțat că primăriile se pot asocia în vederea finanțării.

“Știu foarte bine că, așa cum a spus domnul viitor senator, există un număr limitativ de minim 1000 de gospodării pentru un contract, dar asta nu înseamnă că cele 1000 de gospodării trebuie să fie în același UAT. Tocmai pentru a veni și în sprijinul celor mai mici, am dat posibilitatea UAT-urilor să facă parteneriate. Nu vorbim de ADI-uri, nu vorbim de un lucru complicat, este vorba doar de un parteneriat prin care o primărie se asociază cu o altă primărie, nu este obligatoriu să fie o primărie limitrofă, nu este obligatoriu să fie de aceeași culoare politică, nu există nicio obligație. Le dăm doar posibilitatea să facă aceste parteneriate pentru a depăși 1000 de gospodării ce se vor conecta la rețeaua de gaze naturale, și atunci proiectul respectiv va fi finanțat.”

Totodată, ministrul Ion Ștefan a mai făcut o precizare extrem de importantă, deopotrivă pentru primării și pentru consumatori: finanțarea proiectului vine integral de la Uniunea Europeană, iar conectarea gospodăriilor e gratuită.

„Banii pentru aceste investiții sunt bani europeni. Finanțarea acestor proiecte este 100% din bani europeni, nu necesită cofinanțare. Este cofinanțare 0 din partea UAT-urilor. Mai mult, conectarea gospodăriilor la aceste rețele de gaze naturale este gratuită.”

Un alt proiect extrem de important, care este în strânsă legătură cu cel care vizează conectarea gospodăriilor la rețeaua de gaze naturale, este cel care prevede realizarea unei magistrale care va lega județul Buzău de județul Vrancea.

Cei doi candidați ai Partidului Național Liberal din județele Buzău și Vrancea au anunțat, totodată, că finanțarea extinderii rețelelor de gaze naturale cu bani de la Uniunea Europeană va continua și în exercițiul financiar 2021 – 2027.