Actualitate

(VIDEO) MEDIC ATI DIN SPITALUL JUDEȚEAN: ”Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, se poate întâmpla oriunde!”

Presiunea suplimentară pe care tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț a creat-o asupra sistemului de sănătate, deja pus la grea încercare de pandemie, este recunoscută de oamenii care lucrează în cele mai încărcate secții din spitale. Invitat în platoul Focus TV, dr. Florin Ion Năstase, medic specialist ATI la secția din Spitalul Județean, a vorbit despre condițiile grele în care este gestionată criza momentului din sănătate. Medicul ATI a explicat, în primul rând, că infecțiile cu noul coronavirus nu ocolesc nici secția în care lucrează. Tocmai de aceea, numărul de medici ATI care acordă acum îngrijiri și fac gărzi în Secția ATI a Spitalului Județean Buzău, este la limită. Din cei cinci medici, unul este spitalizat, cu diagnosticul COVID-19, iar gărzile se împart între cei patru rămași în activitate. Situația ar deveni și mai grea în cazul în care oricare dintre cei patru ar deveni indisponibil, caz în care numai o detașare de la o altă unitate ar putea să soluționeze o criză de specialiști ATI.

Dar, dincolo de lipsa de personal, evenimentul din Spitalul Județean Piatra Neamț a pus o presiune în plus pe medicii care tratează, în aceste zile, pacienți COVID -19. Conștienți că episodul ar fi putut avea loc în orice spital din România, medicii se tem pentru siguranța lor și a pacienților, după cum o arată și dialogul de mai jos, extras din emisiunea la care a participat medicul specialist ATI Florin Ion Năstase:

Transcriere dialog:

Realizator: ”Pot trage concluzia că ce s-a întâmplat la Piatra Neamț ar fi putut să se întâmple oriunde, inclusiv la Buzău…”

Medic I.F. Năstase: ”Chiar oriunde în țară,am trecut prin toate spitalele mari din țară și recunosc. Nu pot să spun că spitalul nostru din Buzău stă mai rău decât altele la rețeaua electrică, dar, într-adevăr SE POATE ÎNTÂMPLA ORIUNDE!”

Medicul specialist ATI a explicat că circuitele electrice au fost verificate, pentru prima oară de când lucrează în secție, luni, după tragedia din week-end de la Neamț. ”Știți ce mă intrigă? Că statul care verifică, e foarte strict în privat, dacă cineva nu întrunește condițiile, clar, nu –i dă aviz, pe când la spitalul public închide ochii. Cred că se vor supăra mulți că zic lucrurile astea!”

Medicul Florin Ion Năstase a adăugat că Spitalul Județean Buzău, oricâte investiții s-ar face, nu va putea respecta rigorile actuale:

”Eu cred că nu avem altă soluție decât să construim un spital nou, cu circuite corecte, cu linii corecte de tratat pacienți, chirurgical, non-chirurgical, pediatric, etc. Ce avem acum e un mod de a ne păcăli că avem unde să mergem să ne tratăm. ”

Medicul specialist ATI Ion Florin Năstase este buzoian. Atât el cât și soția, medic cardiolog, lucrează în Spitalul Județean. A absolvit Liceul ”Mihai Eminescu”, apoi a urmat Medicina, făcut rezidențiatul și cursuri de specialitate la spitale universitare din București-Floreasca, Institutul Fundeni, Spitalul Elias, Institutul CC Iliescu- și, cu toate că avea șansa unui post în București, a decis să vină și să profeseze în orașul natal: ”M-am întors la Buzău pentru că și eu și soția suntem buzoieni. Dar, din păcate, alții nu vor să se întoarcă!”

Medicul specialist ATI a făcut, recent pasul spre politică, înscriindu-se în PNL. În emisiunea la care a participat a explicat că își dorește să participe, activ, la schimbarea sistemului în care își desfășoară activitatea:

”M-am lovit de refuzul prietenilor, colegilor cu care am lucrat, în alte spitale. Le-am prezentat oferta de lucru de la Buzău. Niciunul nu a vrut să vină!” a punctat medicul buzoian, atrăgând atenția că e nevoie de o dezvoltare reală a orașului pentru a atrage medici tineri la Buzău.