Actualitate

”Curtea va fi din nou a absolvenților”! Hasdeul reia festivitatea de final de an. Totuși, vor fi impuse și restricții

Tradiționala festivitate de absolvire a liceenilor de la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu care anul trecut a fost suspendată după o perioadă de 23 de ani în care a fost organizată fără întrerupere va fi reluată. Curtea liceului va fi din nou plină de tinerii aflați la finalul clasei a XII-a pentru care clopoțelul va suna vineri, 4 iunie, pentru ultima dată.

Anunțul a fost făcut de prof. Virginia Mîndruță-Tănăsescu, directorul Colegiului Bogdan Petriceicu Hasdeu, luni seara, la Focus News. Managerul unității de învățământ a vorbit, în exclusivitate, la Focus Tv, despre cum decurge pregătirea festivității de final de an în condițiile în care acest tip de evenimente pot fi organizate anul acesta după ce în 2020 au fost interzice.

”Ne-am organizat. Ne-am făcut planul A, planul B și chiar planul C în condițiile în care ceva se va schimba și nu reușim să facem această festivitate aproape la fel cum o făceam de obicei. Curtea va fi din nou a absolvenților! Vom distanța scaunele și mai mult. Promitem că vom purta și mască deși suntem în aer liber. Cursurile festive vor fi organizate în fiecare clasă”, a spus  prof. Virginia Mîndruță-Tănăsescu, directorul Colegiului Hasdeu.

Totuși, pandemia impune în continuare restricții chiar dacă de la 1 iunie românii au avut parte de un nou set de măsuri de relaxare. Astfel, festivitatea de absolvire de la Hasdeu se va desfășura fără părinții elevilor în curtea liceului. Asta deși autoritățile au permis accesul celor vaccinați sau persoanelor care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile. Decizia a fost luată de conducerea Colegiului Hașdeu tocmai pentru a putea fi respectate toate celelalte măsuri impuse de pandemie, respectiv păstrarea distanțării fizice și evitarea aglomerației.

”Ceea ce lipsește de data aceasta, cu regret, este o componentă dragă nouă și anume părinții și rudele absolvenților. Am marea rugăminte, îi rog din suflet pe acești minunați oameni să înțeleagă că este foarte greu să triezi și să stai la poartă să verifici documentele care atestă dacă sunt vaccinați sau dacă au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, în plus nu ar putea avea spațiul pe care îl aveau de obicei la dispoziție ca să asiste, drept pentru care îi invit, cu tot dragul, să ne urmărească online  această festivitate pentru că vom transmite totul pe Facebook”,  a anunțat prof. Virginia Mîndruță-Tănăsescu.

Festivitatea de absolvire va avea loc vineri, 4 iunie. Mai întâi elevii vor participa la cursurile festive care vor fi organizate de fiecare colectiv în clasa în care a învățat, iar de la ora 10.00 vor ieși în curte pentru festivitatea comună. Programul va fi aproape la fel ca cel din anii anteriori, elevii putând să-și ia rămas bun de la colegi și profesori într-un cadru deja devenit tradiție pentru Hasdeu și pentru Buzău. Nu va lipsi nici momentul predării cheii liceului, iar la final absolvenții vor rosti jurământul hasdeian.