Actualitate

Cutremur atipic pentru zona Vrancea, înregistrat în județul Buzău. De ce a fost ieșit din comun

Cutremur de mică adâncime în Buzău, în a doua zi de Paști. Două seisme de mică magnitudine s-au înregistrat ieri în zona seismică Vrancea, ambele cu epicentrul în județul Buzău. Unul dintre ele nu a fost însă tipic pentru zona seismică, fiind înregistrat la o adâncime mică.

Primul dintre seisme s-a produs la ora 4.21 și a avut 3 grade pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta a fost înregistrat la o adâncime de numai 22 de kilometri. Epicentrul cutremurului a fost stabilit pe raza localității Topliceni, o zonă în care în mod normal nu se înregistrează mișcări telurice.

Cutremurul, atipic pentru cea mai activă zonă seismică a țării noastre, a fost urmat, la ora 5.56, de un alt seism, tot cu epicentrul în Buzău. Acesta a avut 3,6 grade Richter și s-a produs la 128 de km adâncime. În acest caz, adâncimea a fost una normală pentru zonă, la fel și epicentrul, localizat pe raza comunei Siriu.

Ambele seisme au avut intensități reduse, de numai 1 grad pe scara Mercalli, ceea ce înseamnă că nu au fost resimțite de populație sau au fost percepute doar în mică măsură, neprovocând pagube.

Recent, directorul  Observatorului Seismologic “Dr. Cornelius Radu” din Vrâncioaia spunea că activitatea seismică din zona Vrancea se încadrează în limite normale.

“De acum doi ani nu am mai avut un cutremur peste cinci grade, dar şi acestea ar trebui să se încadreze tot în limitele normale. Până acum, activitatea seismică este normală, cu un număr de cutremure variabil, pot să fie unul sau mai multe pe lună, cu magnitudini în jur de trei grade Richter. Avem cu totul alte motive pentru care să intrăm în panică în afară de cutremure, dar, până acum, activitatea seismică vrânceană este în limitele normale. Oamenii din zonă sunt obişnuiţi cu această activitatea seismică, ca pământul să vibreze aici din când în când”, a declarat Ioan Verdeş, zilele trecute, pentru Agerpres.