Actualitate

Cutremurul, anunțat cu secunde înainte unora dintre români. E bine, e panică?

A fost primul mare cutremur din ultimii ani, dar, comparativ cu alte momente când s-au înregistrat seisme de o magnitudine mai mare de 5 grade, românii nu s-au mai speriat. Cel puțin în zona epicentrală nu au fost înregistrate apeluri la 112 din cauza unor atacuri de panică, așa cum se întâmplă de obicei. Explicația este foarte simplă: în premieră, oamenii au fost avertizați că urmează un cutremur.

Avertizările au ajuns pe telefoanele inteligente cu secunde bune înainte ca seismul să poată fi perceput.

Pe de o parte, este vorba despre alerte transmise persoanelor care au conturi de Telegram și Twitter, care au venit direct de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a declarat directorul INCDFP, Constantin Ionescu, citat de presa centrală.

Acesta a explicat că alertele sunt extrem de importante nu doar pentru ca populația să fie pregătită, ci și pentru instituții, care au astfel timp să ia măsuri, pentru a nu avea loc dezastre, cum ar fi de pildă, oprirea reactoarelor de la centrala nucleară de la Cernavodă ori oprirea alimentării cu gaze.

Directorul INCDFP a mai explicat și că alertele nu vor fi transmise prin sistemul RO-ALERT, pentru a nu se crea panică din cauza sunetului. De altfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis de mai multă timp că sistemul RO-ALERT nu va fi folosit pentru notificări în cazul unui cutremur, decât ulterior, dacă se impune, în nici un caz înaintea declanșării acestuia.

”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, citat de Agerpres.

Fiecare persoană își poate seta însă și gestiona așa cum vrea alertele din cele două aplicații folosite de Institutul Național pentru Fizica Pământului, respectiv Telegram și Twitter. De altfel, pe site-ul Institutului, inpf.ro, pot fi găsiți pașii ce trebuie parcurși pentru a primi alerte direct de la INCDFP.

În afara acestor notificări, însă, mult mai mare a fost numărul celor care au telefoane inteligente ce funcționează cu sisteme de operare Android și care au primit un avertisment ori înainte ca mișcarea telurică să poată fi percepută, ori chiar în timpul producerii seismului. Este vorba despre o funcție numită Android Earthquake Alerts System, iar românii au putut auzi o notificare diferită de orice alt sunet emis de telefoanele Android, prin care au fost avertizați cu privire la cutremur.  Funcția respectivă, dezvoltată de Google în colaborare cu un sistem de avertizare a cutremurelor din SUA, se bazează pe tehnologia smartphone-ului. Practic, fiecare telefon din generațiile mai noi care au Android funcționează ca un adevărat mini-seismograf. Acesta detectează singur apropierea seismului, cu ajutorul accelerometrelor de care dispun majoritatea telefoanelor inteligente.