Suntem în plin val 4 al pandemiei de coronavirus, un val care afectează din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele, de la copii la adulți. Medicii trag un semnal de alarmă și spun să fim extrem de atenți, să respectăm măsurile de prevenție și la primul semn de boală să ne adresăm specialiștilor. Și, cel mai important, să ne vaccinăm împotriva COVID-19. Asta pentru că noua variantă a coronavirusului se răspândește foarte repede și, în plus, poate genera complicații dintre cele mai grave. Mai ales persoanelor care au avut în familie rude ce au ajuns în spital cu forme grave de boală.
Medicul specialist ATI Ștefan Vladimir Zahiu a prezentat, în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, care sunt principalele simptome ale infecției cu SARS CoV-2. Medicul a subliniat că la apariția primelor simptome care pot duce cu gândul la infecția cu coronavirus se impune anunțarea de urgență la medic.

„În mare parte, simptomatologia este similară cu primele valuri, se pare că e o incidență mai scăzută legată de pierderea gustului și mirosului. În principiu, simptomele sunt cam aceleași. Este foarte important să ne adresăm centrelor în perioada asta pentru teste specifice. Cazurile severe ajung la ATI cu o sfârșeală totală a organismului în urma hipoxiei, adică lipsa oxigenului, pentru că acest virus păcălește creierul și ne trezim că suportăm concentrații foarte mici de oxigen, ajungând în stadii foarte avansate ale insuficienței respiratorii, care până la urmă duc la spital. Practic, pacientul este epuizat. Această oboseală nu este una obișnuită. Sfătuim ca în cazul apariției culorii vineții a unghiilor sau a obrajilor, sau a buzelor, secreții nazale, tuse sau strănuturi foarte dese, să se adreseze medicului.”
Singura cale de a ne feri de temutul virus este vaccinarea, spune medicul Ștefan Vladimir Zahiu. În ciuda tuturor controverselor iscate în jurul acestui ser, vaccinul anti COVID este singura soluție pentru a evita complicațiile pe care le poate da acest virus, mai spune medicul.
“Există și pacienți vaccinați, dar, în marea lor majoritate fac forme ușoare ale acestei boli. Prin vaccinare avem șansa să trecem mai ușor peste boală. În lipsa vaccinării este mult mai probabil să faci o formă gravă, care poate duce la deces. Vaccinarea ne menține funcționali. Putem avea simptome ușoare, izolați la domiciliu două săptămâni, apoi ne reluăm activitățile.”
Pe de altă parte, medicul trage un semnal de alarmă și arată că persoanele care au rude apropiate care s-au îmbolnăvit și au dezvoltat forme grave ale bolii, sunt mult mai predispuse infectării. Medicul Ștefan Vladimir Zahiu a venit și cu un exemplu concret. Mama sa, una dintre cele mai iubite profesoare din Buzău, Tamara Zahiu, și-a pierdut viața după o luptă crâncenă cu noul coronavirus. O tragedie care îl determină pe medicul militar să nu uite nicio clipă de minimele măsuri de prevenire a bolii, lucru pe care îl recomandă tuturor buzoienilor.
Adaugă comentarii