Actualitate

De ce a venit președintele INS la Buzău. Ce a spus despre auto-recenzarea buzoienilor

Buzăul nu este fruntaș, dar nici codaș când vine vorba despre auto-recenzare. Mai exact, județul se află la mijlocul clasamentului național, cu un procent puțin peste media pe țară. Totuși, sunt comune din județ care au găsit cheia pentru a convinge un număr foarte mare de locuitori să participe la recensământ. Tocmai pentru a crește gradul de participare la această etapă a recensământului, președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a vizitat vineri Buzăul, ocazie cu care a explicat care este importanța acestui demers.

60.695 este numărul buzoienilor care au completat voluntar chestionarele în cadrul recensământului național. Cifra este una mulțumitoare, o spune chiar președintele INS, Tudorel Andrei, care vineri s-a aflat, într-o vizită oficială, la Buzău.

”Ca procent, Buzăul este peste media națională, respectiv peste 16% față de 15%. Există însă și județene cu peste 20%. Botoșaniul este o surpriză plăcută. Astăzi se apropie 25%, raport între chestionare și populația înregistrată”, a spus Tudorel Andrei.

Mai mult, președintele INS a explicat cum a reușit județul Botoșani să înregistreze un astfel de procent cu mult peste media națională. Pe scurt, este vorba despre implicare autorităților locale.

” Județul Botoșani are 20% dintre chestionare completate online și 80% chestionare online dar este vorba despre auto-recenzare asistată.  Asta înseamnă că este un sprijin foarte mare din partea administrațiilor locale”, a spus președintele INS.

Soluția pe care, de altfel, se pare că a folosit-o și un primar din județul Buzău. Este vorba despre comuna Buda despre care directorul Direcției Județene de Statistică a spus că are un procent de 40% dintre locuitori care au completat deja chestionarele, valoare ce clasează comuna pe primul loc la nivel județean.

”Noi avem populație îmbătrânită și am organizat un centru la Primărie. Oamenii vin aici și funcționarii îi ajută să completeze chestionarele”, a spus primarul Ion Tudose.

De altfel, din cei aproape 61.000 de buzoieni care au completat deja chestionarele mai puțin de o treime au făcut-o fără niciun ajutor.

” La Buzău, online s-au auto recenzat 28,16%, restul sunt prin intermediul recenzori din centrele pentru recenzarea asistată”, a spus Cornelia Geambașu, directorul Direcției Județene de Statistică Buzău

La nivel național însă auto-recenzarea decurge în parametri estimați astfel că președintele INS a ținut să puncteze încă o dată importanța recensământului.

Mai exact, Andrei Tudor a vorbit despre faptul că în funcție de numărul de locuitori se vor stabili numărul de consilieri locali dintr-o localitate, numărul de europarlamentari, dar populația reprezintă, în același timp, și un criteriu important în atragerea de fonduri naționale și fonduri europene. În plus, în urma recensământului se va afla care este numărul exact al românilor care deși au locuințe în țara noastră locuiesc în străinătate.